Tia Jumbe: ”Supergrödorna boostar vår hälsa”

Butikshyllor och kaféer svämmar idag över av så kallade superfoods. Men varför är de så bra för oss? Ayurvediska hälsorådgivaren och yogaläraren Tia Jumbe vet hur du boostar din hälsa med naturens superfoods.

De 15 ”superfoods” som Tia Jumbe har valt att skriva om i sin bok ”Boosta din hälsa med naturens superfoods” (Bladh by Bladh) kommer från både ovan och under jord, från havet, bärbuskar, skog och ängar. Och de har sina rötter i hela världen. Från Norden kommer till exempel hav­torn och nässlor och från Sydamerika acai och maca. 

Men vad är egentligen ”superfood” och vad ska en råvara innehålla för att få kallas det?

– Det finns inget regelverk kring begreppet superfood, vilket förstås gör det lite knepigt för oss konsumenter. Men gemensamt för ”riktiga” superfoods är att de innehåller en stor mängd olika näringsämnen. Spirulina och chlorella är enormt rika på protein, grässorterna innehåller mycket mineraler och klorofyll, och bären är rika på antioxidanter, berättar Tia Jumbe.  ​

Du skriver att de flesta superfoods inte smakar särskilt gott, de kan vara beska eller smaka ”hö” eller sjövatten exempelvis. Vilka är dina tips för att lyckas få i sig dem? 

– De flesta behöver gott sällskap av sötma eller syra i andra ingredienser som balanserar eller dämpar deras smak, eller förstärker det goda i dem. ​

Vilken är din egen favorit? 

– De passar olika bra i olika maträtter, smoothies och juicer, så jag surfar runt bland olika. Jag är vegetarian och vill gärna boosta med protein, så spirulina och chlorella, moringa och bipollen äter jag ofta. Annars är nässla fantastiskt. Så nyttigt och lätt att få tag på!

Missa inte! Du kan träffa Tia Jumbe på Hälsa-resan den 4-5 oktober 2018 och höra henne föreläsa om hur du får en nystart i livet med hjälp av ayurveda. Läs mer och boka din biljett här!

Tia Jumbe:
​Tia Jumbes bok släpptes 2017 och är full av recept på ”superfood” som chlorella, havtorn, acai och nässlor.