Så motar du 
allergin naturligt​!

Var tredje svensk är allergisk. 
Men det finns mer än mediciner 
som kan lindra. Några naturliga alternativ är akupunktur, nässköljning – och musselextrakt (!).

Nu är tiden då det nyses och snoras som mest runtom i Sverige. Ungefär 30 procent av alla svenskar har en allergi mot exempelvis pollen, pälsdjur eller vissa livsmedel.

Allergierna har ökat snabbt under senare år. Den orsak som diskuterats mest är att vi lever överdrivet ”rena” liv. Vi möter få bakterier och kommer sent i livet i kontakt med växter och djur, jämfört med vad man gjorde i bondesamhället. Barn som växer upp i lantbruk blir mindre allergiska än de som bor i städer. Även en störd eller utarmad bakterieflora i tarmen misstänks hänga samman med ökad risk för allergier.

Idag finns inte bara läkemedel som lindrar allergiska symtom. Genom allergivaccination kan man långsamt träna upp kroppen att tåla de ämnen man reagerar emot.

Många allergiker söker också alternativa behandlingsmetoder.

— I första hand brukar jag rekommendera akupunktur, nässköljning samt fettsyror från fisk eller mussla. Där finns det en del positiva studier. Många allergiker kan nog ha lite
brist på omega 3-fettsyror, säger Bertil Dahlgren, läkare med hemsidan Helhetsdoktorn.

— Men generellt sett verkar effekterna av de alternativa behandlingsmetoderna vara ganska måttliga. De kan vara värdefulla komplement, men bör inte ersätta vanliga mediciner. Å andra sidan har inte alla vanliga allergimediciner heller så starka effekter i vetenskapliga studier.

Bertil Dahlgren har tidigare varit chefsläkare på dåvarande hälsohemmet Tallmogården. Där rekommenderades ofta en råkostrik vegankost, fri från mjölkprodukter, vid allergi.

— Man undviker då en hel del födoämnen och livsmedelstillsatser som man kan vara känslig emot. Dessutom har mycket mat från växt­riket en svag antiinflammatorisk effekt, bland annat tack vare fett­syrorna och innehållet av antioxidanter, likaså fisk.

​Personer som äter traditionell medelhavskost, med mycket frukt, grönsaker, baljväxter och nötter, löper mindre risk för allergi, enligt några studier. Det kan också vara bra att minska på saltet.

— Befolkningsstudier visar att det kan finnas ett samband mellan högt saltintag och astma, säger Bertil Dahlgren. Mycket salt kan ge en ökad känslighet i luftrören. Mat med låg salthalt tycks därför vara bra vid astma och kanske kunna minska behovet av astmamediciner. 

En del mat innehåller inflammationsämnet histamin. Det bildas i kroppen vid astma och allergi och står bakom många av symtomen. Ibland kan kroppen ha svårt att bryta ner histamin, vilket tycks kunna göra oss mer känsliga för astma. 

— En tysk studie visar att astma och nässelutslag lindrades när man uteslöt histaminrik mat som fisk, ost, korv och vin. Tonfisk kan ibland ha så mycket histamin att det till och med ger reaktioner hos personer som inte har någon känd allergi.

Det är värdefullt att motionera även för allergiker. Det stärker lungornas funktion och kan göra att man orkar med astmaanfall bättre. Bertil Dahlgren rekommenderar också en lugn livsstil och gärna någon form av avspänningsövningar, exempelvis yoga eller qigong. Dessa innehåller också andningsövningar som kan vara värdefulla för allergiker. Lång­varig stress tycks vara negativt och kan förstärka kraften i en allergisk reaktion.

Så motar du 
allergin naturligt​!
Nässköljning kan lindra vid pollenallergi.

Här är kurerna som kan lindra

–10 kurer, örter och tillskott att pröva.

Akupunktur​

Akupunktur kan vara värt att prova vid hösnuva. Metoden kan lindra nässymtom som snuva, klåda och nästäppa och minska medicinförbrukningen, enligt några studier. 

Avspänning​

Stress kan öka risken för allergiska symtom och även göra att man reagerar sämre på mediciner. Avspänningsövningar och djupandning brukar rekommenderas för att lindra besvär med allergi. Inom medicinsk yoga, som tagits fram av yogaläraren Göran Boll, finns en speciell variant avsedd för dem med allergiska besvär. Metoden finns tillgänglig för alla genom internettjänsten balansonline.se

C-vitamin​

En del allergiker tycker att en C-vitaminkur före och under pollensäsongen kan minska besvären. Vitaminet kan dämpa bildningen av inflammationsämnet histamin. Några mindre studier antyder lindring av astma. Ett gram C-vitamin om dagen kan minska behovet av kortison, enligt en brittisk studie.

Cellulosa​

En nässprej med cellulosapulver från tall kan lindra olika typer av luftburen allergi, framför allt mot pollen. Man puffar upp pulvret i näsan, där det sätter sig på nässlemhinnan och bildar en barriär, så att det blir svårare för allergiframkallande ämnen att fästa. Då kan den allergiska reaktionen lindras eller förhindras.

Allergiker som tar cellulosapulver kan minska på sina vanliga mediciner som antihistamin och ögondroppar, enligt en studie. Pulvret tas inte upp av kroppen, utan är registrerat som medicinteknisk produkt.

Musselextrakt

Grönläppad mussla innehåller omega 3-fettsyrorna EPA och DHA samt ytter­ligare några långkedjiga fettsyror. Liksom fiskolja har den en antiinflammatorisk effekt och kan enligt en studie lindra besvären vid astma.

Nässköljning​

Vid pollenallergi kan det lindra att varje dag skölja näsan med en kroppstempererad svag saltlösning. På det sättet kan man spola bort en del pollen och lindra besvär med nästäppa, rinnsnuva och nysningar. Effekten brukar bli bäst om man börjar tidigt på säsongen, innan besvären blivit så uttalade. Nässköljningskannor säljs i hälsokostaffärer och på apotek.  

Omega 3​

Tillskott med omega 3-fettsyror kan lindra vid allergiska besvär enligt några studier. Men forskningen pekar åt olika håll och idag anses den inte så övertygande att man generellt kan rekommendera omega 3 vid allergi. 

Idag finns mer stöd för en förebyggande effekt. Om mamman har ett högt omega 3-intag under graviditeten kan risken för allergier hos barnet minska, enligt några studier.

Perilla​

Örten perilla är besläktad med mynta och har länge använts i Fjärran Östern vid allergi. Några studier antyder lindring av allergiska besvär som klåda och rinnande ögon. 

Perilla anses kunna lindra den allergiska reaktionen genom att hämma bildningen av ämnena histamin och TNF-alfa. Det tyder djur- och provrörsförsök på. Till de verksamma ämnena hör rosmarinsyra, med antiinflammatorisk effekt, och flavonoider som luteolin.

Probiotika​

Tillskott med goda bakterier, probiotika, kan lindra vid allergiska besvär. 17 av 22 studier visar på signifikanta effekter på nästäppa, klåda och rinnsnuva samt livskvalitet, enligt en vetenskaplig översiktsartikel. Till de mest framgångsrika bakteriestammarna hör Lactobacillus paracasei, en mjölksyrabakterie som kan finnas i syrade mjölkprodukter och probiotikatillskott. 

Några studier visar att probiotika också kan förebygga allergier hos barn om det ges till både mamman och det lilla barnet, men här pekar forskningen åt olika håll.

Strandtall​

Pycnogenol är ett extrakt från barken på fransk strandtall, Pinus pinaster. Det är rikt på flavonoider som fungerar som antioxidanter, skyddsämnen för kroppens celler, och har därmed också en anti­inflammatorisk effekt. Extraktet säljs i form av kosttillskott.

Några studier antyder att pycnogenol kan lindra vid astma. I en studie på barn 6–18 år gav tallextraktet förbättrad andning och minskat behov av annan medicinering jämfört med de barn som fick overksamt preparat, placebo.