Hemligheten bakom koreanska skönhetstrenden

K-beauty – den stora skönhetstrenden från Sydkorea håller fortfarande i sig. 
A och O för en ren och vacker hud är en gedigen 
rengöringsritual och 
ordentlig återfuktning.

Koreansk skönhet, eller K-beauty som de flesta kallar det, har tagit västvärlden med storm. Kanske inte så konstigt när man ser den babylena och släta hud som många koreaner och asiater har. Hemligheten bakom detta fenomen är främst en gedigen ren­göringsrutin, och som de flesta av oss redan vet är rengöring A och O för en harmonisk hud. I Sydkorea pratar man om ”gwang” som syftar på en vacker hy som är så återfuktad att den ser ut att lysa inifrån. Denna hud får man genom en rad hudvårdsritualer som kan sammanfattas i daglig rengöring på djupet, återfuktning dag som natt, med hjälp av till exempel masker, och att alltid använda UV-skydd. 

Koreanska konsumenter är ofta pionjärer och dessutom inte rädda för att prova nya produkter som bygger på aktuell teknik och udda ingredienser som till exempel snigelslem (sägs vara extremt återfuktande). Koreanska produkter är ofta lekfulla och lite barnsliga till utseendet, men om insidan inte är effektiv försvinner de snabbt från marknaden. Koreaner är inte specifikt intresserade av naturlig hudvård, snarare av att den ska funka oavsett innehåll, men det hindrar inte att vi som föredrar naturkosmetik kan inspireras av deras skönhetstradi­tioner för hur huden bör rengöras och behandlas för att behålla sin ­vitalitet. 

Koreansk rengöringsrutin:

Börja med att rengöra huden med först en oljebaserad produkt och sedan en som innehåller vatten.

Skrubba huden 1–2 gånger i veckan med en peeling-gel som är mjölkig i sin konsistens och mildare än en vanlig skrubb.

Neutralisera hudens pH-värde med ett ansiktsvatten.

Klappa in en naturlig blomessens i huden för extra fuktboost.

Lägg på ett återfuktande serum.

Lägg på en sheet mask eller arkmask som det också kallas. Dessa masker är ofta fullpackade med näringsrika fuktgivare och ger huden ytterligare lyster.

Smörj in en tunn och avkylande kräm runt ögat.

Massera in en naturlig ansiktskräm.

Lägg på en så kallad sleep pack – speciell nattmask perfekt för törstig hud.

Sedan är det bara att krypa ner under täcket!

Källa: kicks.se, eleven.se