Fira Cykelns dag!

Sköna maj är äntligen här – och vad passar då bättre än att trampa ut i naturen på Cykelns dag, lördagen den 12 maj! Men även om vi är många som cyklar, kan vi bli fler. Det visar Cykeltrendrapporten 2018.

Miljövänligt och bra för hälsan, det är två stora fördelar med cykling. Ändå är det fortfarande relativt få som cyklar regelbundet. Och de blir inte fler, visar Svensk Cyklings Cykeltrendrapport 2018. Ungefär en tredjedel av svenskarna cyklar till jobbet en gång i veckan, och 22 procent cyklar minst tre dagar i veckan. Och så har det sett ut de senaste fem åren.

Fanns det bättre möjligheter att kombinera cykling och kollektivtrafik, det vill säga ta med sig sin cykel på tåg och buss, skulle dock fler cykla. Och denna kategori ökar. 2018 skulle 42 procent cykla mer om kollektivtrafiken var bättre rustad för att ta med cyklister, förra året låg siffran på 28 procent. 

Undersökningen visar också att fyra av tio svenskar kan tänka sig att köpa en elcykel, vilket är en ökning med 2 procent jämfört med 2017.