Stress är inte farligt – men det är däremot stress utan återhämtning.
– Många menar att de ska återhämta sig på semestern eller till helgen, men återhämtning behöver ske oftare för den som har ett stresspåslag flera dagar i veckan. Vi fungerar inte så att vi kan ”spara” återhämtningen till senare, säger Christina Stielli.
Återhämtning behöver läggas in regelbundet.
– Det viktigaste vi kan starta med är att sänka ambitionerna i det liv vi har och börja träna tidigt på återhämtning, redan innan vi får tydliga stressymtom. Det kan vara svårt för många, särskilt de som är högpresterande. Men det är ungefär som när vi pratar om fysisk träning, till exempel inför ett längre lopp. Lägger man in återhämtning orkar man mer när det är dags att prestera!
LÄS ÄVEN: Christina Stielli: ”Jag drog ett streck över mamma och slutade hoppas”
Christina Stiellis bästa tips för mindre stress
Träna återhämtning
Ligg på soffan i 10 minuter. Klarar du inte det utan att känna dig rastlös är det en tydlig larmsignal för att stressen gått lite för långt. När du känner dig mogen – öka till 20 minuter, och gör det sedan två gånger per dag. Utan mobilen!
Sänk ambition och krav
Det. Går. Inte. Att. Göra. Allt. Man. Vill. I vissa perioder i livet är det omöjligt att göra allt man vill. Jag skulle vilja påstå att det inte går att ha två barn samtidigt som man arbetar heltid båda två, OM man inte har någon form av uppbackning, som barnflicka eller mor- eller farföräldrar. Att tro att man kan bolla två heltidsjobb med två barn, det är att ha för höga ambitioner och krav på sig själv.
Var ledig när du är ledig
Nej, det är inte att vara ledig om man samtidigt är ”tillgänglig” på mobilen. Hjärnan får inte den avkoppling den behöver och du får aldrig ner aktiviteten till det viloläge som behövs. Arbetsgivare behöver vara tydliga med hur tillgänglig medarbetarna ska vara under ledig tid för att de ska orka jobba i längden.
LÄS ÄVEN: Christina Stielli: ”Jag har minimerat min oro till 15 sekunder per dag”
Lämna jobbet på vägen hem
Se till att ha en fysisk plats där du lämnar jobbet. Det kan vara ett träd du passerar på vägen till och från jobbet, som ett hus, en kulle eller en kyrka. När du passerar just den platsen lägger du ner jobbet där, mentalt. När du passerar samma plats dagen därpå på väg till jobbet ”plockar du upp” jobbet och fortsätter. Får du ett jobbrelaterat samtal på kvällen hemma ska du kunna säga: ”Tyvärr, jag vet inte, jag lämnade jobbet vid kyrkan på vägen hem idag.”
Räkna timmarna
Vi har 24 timmar på ett dygn. En övning som kan ge insikt är att se hur vi fördelar dessa. Vi jobbar kanske åtta timmar, äter lunch en timme, sover sju timmar och kanske har restid upp till två timmar. Sedan måste vi förstås räkna med hemarbete (städa, handla, tvätta, gå på toaletten, hämta och lämna barn etc) på fyra timmar. Med just den här ekvationen har vi två timmar kvar. Dessa ska räcka till alla annat vi vill göra. Träna, umgås med vänner, följa med på barnens aktiviteter. Inte konstigt att det är svårt att få tiden att räcka till!
Barnen kan ha tråkigt
Jag möter många som har massor av aktiviteter för sina barn i veckorna. En del har två per barn, och faktiskt har jag mött en del som har tre aktiviteter per barn. Här vet jag inte vad som har hänt den senaste tiden, men det är definitivt någonting som triggar vårt tempo. En aktivitet per barn är fullt tillräckligt om vi själva ska orka och inte bli sjuka. Och barn KAN ha tråkigt! Någon sa en gång: ”Ur leda föds kreativitet.” Om de kommer och säger att de har tråkigt kan man säga: ”Bra, fortsätt med det en stund till.”
LÄS ÄVEN: Kay Pollak: ”Det går att lära sig att få ett bättre och lyckligare liv”
Gör en sak i taget
Måste du lyssna på en ljudbok när du går i skogen eller kan du njuta av ljuden i skogen för att sedan lyssna på ljudbok när du ligger i soffan? Många tror att om vi gör två saker på samma gång är vi mer effektiva. Det kan inte vara en större missuppfattning! Ingen hjärna i världen är gjord för att göra två saker på samma gång. Inte ens kvinnornas hjärnor. Gör en sak i taget för att bli mer hållbar.
Gå ut i naturen
Det kan låta tjatigt, men det går inte att understryka vikten av vistelse i naturen tillräckligt mycket. Hela kroppen slappnar av! Idag är många ute i naturen, men alltid för att göra någon aktivitet. Visst är det bra och viktigt att röra på sig, men att gå ut i naturen och bara vara närvarande är en livsviktig och relativt enkel form av återhämtning. Studier visar att blodtryckets sänks och att vi får ett påslag av signalsubstanser som ger oss välmående bara genom att placera fötterna i gräs. Eller hålla om ett träd.