Vi blir glada av att grilla!

Att grillat är gott och ett sommartecken håller nog de flesta med om. Men visste du att grillning även är bra för vår psykiska hälsa?

Nästan hälften av svenskarna anser att grillning påverkar deras psykiska hälsa positivt och att de blir gladare av grillning än av annan matlagning. Det visar Icas årliga grillrapport som undersökt våra grillvanor i samarbete med Kantar Sifo och olika matexperter. Vi känner oss också mer harmoniska och avkopplade vid grillen. Varför? Jo, för att grillning aktiverar flera av våra sinnen! När vi grillar mat uppstår nämligen det som kallas Maillardeffekten, uppkallad efter den franske kemisten Louis Camille Maillard. Effekten uppkommer när sockerarter och aminosyror reagerar med varandra under värme vilket ger nya aromer, texturer och smaker – en kombo som tydligen blir oemotståndlig för våra hjärnor. Dessutom associerar vi grillen med gemenskap, vilket också spelar in välmåendet. 

​Vad lägger vi på grillen sommaren 2018 då? Grönt! Allt fler vill grilla mindre kött, andelen har faktiskt fördubblats sedan 2014. Samtidigt som de som väljer att grilla grönsaker som huvudrätt har ökat från 37 procent till 50 procent på tre år. Populäraste grödor är majs, lök, svamp, paprika och tomat. Och de vanligaste samtalsämnena runt grillen är mat och relationer – men vi vill prata mer om värderingar, känslor och miljön.