Delta i loppet som gör skillnad!

Nu kan du göra en viktig insats för blodgivningen, samtidigt som du får en kul och hälsopeppig kväll tillsammans med kompisar eller kollegor!

Blodomloppet är Sveriges största motionslopp, med över 112 000 deltagare 2017. Och medan många andra lopp tappar deltagare står Blodomloppet starkt sedan starten 1993. Claes Fagerström är ordförande i Föreningen Blodomloppet Sverige och han tror att framgången framförallt beror på två saker:

–       Dels är det vårt goda syfte, att man vill vara med och uppmärksamma hur viktigt det är med blodgivning. Och dels gillar man konceptet, att göra en trevlig aktivitet tillsammans med sina arbetskamrater eller kompisar. Alla lopp är på vardagskvällar och när man har sprungit eller gått sträckan på fem eller tio kilometer avslutar man med en mysig picknick ihop.

På det här sättet har Blodomloppet blivit en viktig del i många företags, kommuners och landstings friskvårdsarbete. Något som rimmar väl med Blodomloppets hälsofrämjande syfte. I detta ingår också Lilla Blodomloppet – den korta runda på några hundra meter som föregår det stora loppet, och som vänder sig till alla barn.

–       Vi vill få alla att upptäcka glädjen i att röra på sig – och barnen är ju framtidens blodgivare, säger Claes Fagerström.

I Sverige har vi ca 220 00 aktiva blodgivare som i snitt ger blod två gånger om året. Varje år tillkommer det cirka 40-45 00 nya blodgivare och 2017 genererade Blodomloppet 2374 stycken.

–       Men det behövs fler! Framförallt i influensa- och semestertider brukar det behöva fyllas på blod och då är det viktigt att kunna kalla in många. Och ofta är det bland de vanligaste blodgrupperna som behovet är störst.

Många tar för givet att det alltid finns blod när man behöver det, menar Claes Fagerström.

–       Men för att få kanske man också måste ge!

Under Blodomloppet satsar man mycket på information och det går också att anmäla sitt intresse på plats.

–       Vi sambetar med de lokala blodcentralerna, som gör ett fantastiskt jobb. I Sverige finns det 91 blodcentraler, från Ystad i söder till Kiruna i norr. Och så har vi 15 mobila centraler som åker runt till närmare 500 olika hållplatser. Så vill man göra en livsviktig insats och ge blod är det inte svårt!

 

Visste du att…

… en donerad blodpåse kan hjälpa upp till tre andra personer?

 

Här gör blodet nytta!

Cirka 100 000 personer per år får blodtransfusioner, varav minst en tredjedel är direkt livräddande i akuta situationer, som till exempel vid olyckor, operationer och förlossningar. Ytterligare en tredjedel används till cancerpatienter som ofta får blodbrist i samband med sina tuffa behandlingar. Läs mer om hur du blir blodgivare på geblod.nu

Läs mer om Blodomloppet!

Anmäl dig idag!

13 juni           Stockholm

14 juni           Stockholm

14 aug           Jönköping

23 aug           Örebro

27 aug           Östersund

28 aug           Timrå/Sundsvall

29 aug           Västerås

30 aug           Karlstad

5 sept            Halmstad

13 sept          Visby