Probiotika skyddar skelettet

Probiotika har de senaste åren lyfts fram som ett kosttillskott med många hälsofrämjande egenskaper och nu visar en ny studie att det även kan bidra till att förebygga benskörhet.

Benskörhet – osteoporos – innebär att skelettet blir poröst och försvagat, vilket lätt kan leda till frakturer. Äldre kvinnor, över 80 år, är den grupp som oftast drabbas och det finns i dag effektiva läkemedel som till exempel ges när man fått en fraktur. Det är dock först nu man upptäckt en förebyggande behandling som visat sig kunna halvera benförlusten.

Studien, som gjorts av forskare vid Sahlgrenska akademin, gick ut på att 90 äldre kvinnor (i genomsnitt 76 år) varje dag under ett års tid fick ta ett pulver som antingen innehöll den hälsofrämjande mjölksyrabakterien Lactobacillus reuteri eller placebo.

När forskarna mätte kvinnornas benförlust efter ett år så hade kvinnorna som fått aktivt pulver förlorat hälften så mycket ben i skelettet som kvinnorna som fick placebo.

–       Probiotikabehandling kan alltså bli ett effektivt och säkert sätt att förhindra uppkomsten av benskörhet hos många äldre i framtiden, säger Mattias Lorentzon, överläkare och professor i geriatrik vid Sahlgrenska akademin.

Källa: Sahlgrenska Akademin