Bli ditt eget mejeri​ i sommar!

Lägg inte pengar på att köpa färdig växt
mjök när du enkelt kan göra egen hemma!
 Det menar bokaktuella Emelie Holm som här ger sina bästa tips.​

Mandelmjölk, hasselnötsmjölk, havremjölk, kokosmjölk… Idag finns många vegoalternativ i mejerihyllan för den som inte vill eller kan dricka komjölk. Men visste du att du relativt enkelt kan göra inte bara din egen växtmjölk hemma – utan även smör och ost? 

Någon som vet allt om hur du blir din egen mejeriproducent i några enkla steg är Emelie Holm, ­näringsterapeut och föreläsare som bor i Hongkong med sin familj. Nu är hon aktuell med kokboken ”Vegomejerier” (Norstedts), full av recept baserade på nötter, frön och gryn. 

Varför göra sina egna vegomejerier och inte köpa färdigt i affären?

– Den främsta fördelen är att du vet exakt vad drycken eller maten innehåller. Sedan är det inte bara billigare utan även mycket godare.

Vilka ”nyckelråvaror” behöver man ha hemma?

– Om du vill göra mjölk är det bra att börja med havre, mandel eller cashew. Till det behövs även en bra mixer, en ostduk samt lite kryddor eller smaker att tillsätta, såsom kanel, havssalt eller kardemumma.

Du bor i Asien sedan en tid till­baka, är det lättare eller svårare att leva mejerifritt där?

– Anledningen att jag ville göra boken var just för att utbudet av vegomejerier var knapert här. Därför gjorde jag allting på egen hand, och vips så satt jag på ett gäng med fantastiska recept som jag ville dela med mig av.

För den som tycker det verkar omständligt att göra egen nötmjölk med mera, vilka är dina bästa ”snabbtips”? 

– Cashewmjölk! Använd en näve pastöriserade orostade cashewnötter som du kör i en mixer tills det blir ett grovt mjöl. Häll sedan ner vatten och lite salt och kör i ett par minuter. Busenkelt faktiskt!

Slutligen, vilken egengjord dryck dricker du helst en varm sommardag?

– Smoothie! Det gör jag varje morgon med cashewmjölk eller hampafrömjölk.

Bli ditt eget mejeri​ i sommar!
Emelie Holm har blivit proffs på att göra vegomejerier under sin tid som boende i Thailand och Hongkong.