Ny sajt om artros

Artros är världens vanligaste ledsjukdom, men trots det är okunskapen stor, både bland de drabbade och inom sjukvården. Men nu finns en ny sajt som samlar information och vetenskapliga rapporter på ett ställe.

Artros är en kronisk sjukdom, som påverkar brosket i lederna så att det långsamt bryts ned. Höft- och knäleder är de som oftast drabbas. Men trots att artros går att behandla med livsstilsförändringar och utbildning är det bara fyra procent av alla artrospatienter som söker sig direkt till en fysio- eller arbetsterapeut, visar en mätning som gjorts av BOA (Bättre Omhändertagande av personer med Artros).

–       Statistiken från BOA visar att det finns ett behov av information, säger Maria Blomqvist, kommunikationsansvarig på ehälsoföretaget Joint Academy som behandlar artrospatienter med ett digitalt program, och som nu dragit igång sajten artros.org

–       Att samla vetenskaplig forskning och göra den tillgänglig och lättförståelig hjälper både den som drabbas av atros, de som är i riskzonen och även de som jobbar med patienter.

Läs mer på artros.org