Ställer du också diagnos på dig själv?

En ny undersökning, gjord av Sifo och Viktväktarna, visar att det är vanligt att man undviker viss träning eller kost av hälsoskäl – dock utan att diagnosen ställts av läkare, dietist eller sjukgymnast.

Hör du till dem som undviker gluten för att du tycker att det gör dig så orolig i magen? Eller köper laktosfritt för att du läst på Facebook att det är det mest hälsosamma valet?

Eller skyller du kanske på ditt ”dåliga knä” när grannen vill ha med dig ut på en promenad? Då är du inte ensam.

Att ställa diagnos på sig själv är vanligt, visar Viktväktarnas undersökning. Nästan var femte svensk anger att de har en åkomma eller intolerans som gör att de inte kan äta vad de vill. Av dessa har dock bara 56 procent fått en diagnos hos dietist eller läkare.

Det samma gäller motion. 24 procent av svenskarna säger sig ha fysiska begränsningar som gör att de inte kan träna fullt ut. 35 procent av dessa går dock mest på känsla, och har inte konsulterat vården.

–       I läkarvärlden kallas detta ”nocebo”, som är motsatsen till placebo och handlar om en negativ förväntningseffekt på ett visst beteende, säger Karin Nileskog på Viktväktarna i ett pressmeddelande.

Att söka hjälp är dock viktigt, särskilt om man vill gå ner i vikt.

–       Många som inte äter varierat eller rör på sig tillräckligt blir snabbt trötta och svaga så det gäller att se till att man inte hamnar i en negativ spiral i onödan, säger Karin Nileskog.