Bitten Jonsson: ”Här döljer sig sockret”

Socker dolt i "nyttiga fällor" bidrar till att göda sockerberoende hos vissa – och ohälsa hos många. Det menar bokaktuella experten Bitten Jonsson.


Bitten Jonsson:
Bitten Jonsson är aktuell som föreläsare på årets Hälsa-resa 4-5 oktober, och har behandlat över 6000 patienter med sockerberoende. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin.

Bitten Jonsson är sjuksköterska, specialiserad inom beroende. Hon är ständigt aktuell som expert på sockerberoende med över 20 års erfarenhet och över
6 000 (!) behandlade patienter. I höst är Bitten aktuell som föreläsare på årets Hälsa-resa, och i våras släppte hon en nyutgåva av ”Sockerfria kokboken” (Bladh by Bladh) ihop med journalisten Pia Nordström.

Varför behövs en sockerfri kokbok och vem skrev ni boken för?​

– Idag har industrin tillsatt socker i allt och under flera konstiga namn. Det blir väldigt svårt för konsumenterna att ta reda på hur mycket och vad, och vissa  sockerarter är värre än andra. Vi skrev boken för alla dem vars hjärnor blivit kapade av sockret och som enkelt ska kunna laga naturlig mat, som inte triggar beroendet, och naturligtvis för alla andra som vill minska på eller sluta med socker av hälsoskäl, berättar Bitten Jonsson.

Var döljer sig socker, och vad gör recepten i er bok ”sockerfria”?​

– Framför allt i alla produkter som har en innehållsdeklaration, men värst är flingor, färdiga såser, smaksatt yoghurt, sådant folk tror är nyttigt. Recepten bygger på rena råvaror. Jag brukar säga: ”Laga från råvaror som innehåller en ingrediens.”

Vad får dig fortsätta kampen mot sockret?​

– Hos en del människor agerar socker som en psykoaktiv drog på deras belöningscentrum. Så sockerberoende är ett biokemiskt problem, inte ett psykologiskt/socialt – och definitivt inte dålig karaktär. Men det finns dålig eller ingen förståelse hos omgivningen, och kunskapen om forskningen kring detta är obefintlig. 

Hur mycket hälsoproblem orsakar socker idag?​

– Oerhört mycket, kom ihåg att mjöl är socker, så när jag säger socker inbegriper det mjölprodukter. Det orsakar förhöjd insulinnivå som vi människor inte är gjorda för, som i sin tur orsakar massor av olika diagnoser, som diabetes, hjärt-kärlskador, autoimmuna sjukdomar, infektioner, psykiska problem, näringsbrister och cancer.

Bitten Jonsson:
”Sockerfria kokboken” har Bitten skrivit ihop med journalisten Pia Nordström.