Fullkorn förebygger diabetes typ 2

Står du i mataffären och velar kring vilket frukostalternativ som är bäst för hälsan – rågbröd, havgrynsgröt eller müsli? Då kan en ny studie kanske göra det lättare för dig!

Att fullkorn skyddar mot diabetes typ 2 är välkänt, men hittills har man inte varit säkra på om det spelar någon roll vilken typ av fullkorn man äter och om man i så fall ska äta en viss mängd.

Nu har dock forskare på Chalmers och Cancerinstitutet i Köpenhamn gjort en ny omfattande studie på 55 000 personer som visar att det är fritt fram att välja vilken typ av fullkorn man vill – skyddet är lika gott oavsett!

Fullkorn innebär att alla delar av spannmålskärnan finns med: skalet, grodden och frövitan. Det gäller både hela korn och korn som krossats och malts till mjöl. Gryn, som havregryn och rågflingor, matkorn, matvete och fullkornscouscous består av helt fullkorn.

Studien visade också att skyddet ökade ju mer fullkorn man åt. I gruppen som hade ätit mest fullkorn var diabetesrisken 34 procent lägre för män, och 22 procent lägre för kvinnor, än i gruppen som hade ätit minst fullkorn.

 

Hur mycket?

Livsmedelsverkets rekommendation är 70 gram fullkorn per kvinna och dag, och 90 gram för män. Som exempel finns det i en portion havregrynsgröt 35 gram fullkorn och i en skiva rågbröd 16 gram.