Stor klimatångest bland svenskarna

Nästan varannan svensk lider av klimatångest – och sju av tio vill gärna bli bättre på att handla livsmedel som är bra för miljön. Detta visar en ny undersökning som gjorts av Sifo, med anledning av ICA:s nya tjänst Mitt klimatmål.

De flesta vill, men många tycker att det är svårt att veta hur och var de ska börja. Sifos och ICA:s undersökning visade bland annat följande siffror:

42 procent tycker att det är svårt att minska sin klimatpåverkan. Bland kvinnor i åldern 18-29 år ligger siffran på 63 procent. Denna grupp är dock mest villiga att förändra sina vanor. 9 av 10 säger sig vilja bli bättre. Bland svenska folket som helhet vill sju av tio bli bättre på att handla klimatsmart.

Som ett led i detta arbete lanserar nu ICA verktyget Mitt klimatmål. Tjänsten beräknar vilket koldioxidavtryck ens inköp gjort (baserat på köpen som är registrerade på ICA-kortet), ger tips om varor som kan bytas ut och visar recept som passar dessa varor.

Bli klimatsmartare!

Maria Smith och Ida Lemoines, som arbetar som beteendestrateger, ger följande tips till dig som vill leva mer miljösmart:

Ställ inte för höga krav

Gör förändringar i små steg. Dryga t ex ut köttfärsen med morötter eller bönor.

Belöna idag, inte i morgon

Vi tycker om att få direkt feedback på vårt beteende. Därför kan du t ex följa dina klimatavtryck månad för månad via tjänsten Mitt klimatmål

Koppla bort autopiloten 

Satsa på att handla utvilad med energi till att fatta kloka beslut i butiken.

Gör det socialt

Grupptryck och sociala normer påverkar hela tiden våra val och beteenden. Ett smart sätta att knuffa dig själv kan vara att signalera till din omgivning att du vill testa på att äta lite mera vegetariskt varje vecka. Berätta om ditt klimatmål för familj, vänner och kollegor!

Använd sinnena och minska matsvinnet 

Upp till 25 procent av matens klimatpåverkan beror på matsvinn. Bästa tipset för att veta om du ska slänga mat som du känner dig osäker på är att använda dina sinnen och sunt förnuft – titta, lukta, och smaka innan du bestämmer om maten måste kastas.