Lyssna – utan att bli störd!

När slängde du dig i soffan för att lyssna på musik senast? Utan att sms:a, kolla Facebook eller svara på ett mejl samtidigt? Gör det, uppmanar forskarna, för hjärnans skull!

Musik har en unik förmåga att försätta oss i olika sinnesstämningar. I en ny undersökning som gjorts av YouGov på uppdrag av HiFi klubben angav till exempel 83 procent att de oftast blir på bättre humör när de lyssnar på musik.

Ett resultat som stämmer väl överens med det Peter Vuurst – professor och hjärnforskare vid Århus universitet och docent vid Det Jyske Musikkonservatorium – säger, nämligen att vi får ett ökat påslag av ”belöningshormonet” dopamin i hjärnan när vi lyssnar på musik. Denna effekt är universell och alla människor påverkas oavsett vilken kulturell bakgrund eller smak man har.

Peter Vuurst menar dock att vi kan bli bättre på att lyssna koncentrerat på musiken. Idag konkurrerar lyssnandet ofta med andra sinnesintryck, särskilt om man lyssnar genom mobilen. Det kan vara sms-signaler, youtube-filmer (där 85 procent ses utan ljud, enligt tidningen Digiday!) eller samtal.

–       Tillåt dig själv att lyssna på ett helt album från början till slut. Sätt dig ner och lyssna på musik utan bilder. Det ger hjärnan ett större och fritt spelrum för att kunna njuta, känna, tänka och tolka. Mycket av upplevelsen går förlorad när vi låter ljudbilden förorenas av bilder, säger Peter Vuurst i ett pressmeddelande.

Och kanske är det just denna ostörda musikupplevelse de saknar – de fyra av tio som i HiFi klubbens undersökning önskade att de kunde tillbringa mer tid med att lyssna på musik än de gör idag?