Vege…vad?

Är du vegetarian om du äter fisk? Vegan om du äter honung? Åsikterna om vad som egentligen omfattas av de olika begreppen går isär och någon lagstadgad definition finns inte.

Orkla Foods har satsat stort på vegetariskt de senaste åren och vill gärna få flera att äta grönt. Samtidigt har de märkt av en osäkerhet bland konsumenterna kring vad som egentligen menas med en vegetarisk rätt.

–       Att det inte finns någon gemensam definition försvårar för konsumenterna att när de ska göra medvetna val. Märkning och marknadsföring måste vara lätt att förstå så att man som konsument ska känna sig trygg med vad man äter, säger Orkla Foods presschef Cecilia Franck i ett pressmeddelande.

I deras senaste undersökning, som gjorts av Sifo, uppgav 85 procent att de anser att vegansk och vegetarisk kost skiljer sig åt. Den största skillnaden ansåg man vara att veganer utesluter fisk och andra animalier utöver kött i mycket större utsträckning än vegetarianer.

När man frågade vad svenskarna ansåg ingick i en vegetarisk kost, förutom grönsaker, frukt, rotfrukter, baljväxter, soja-, havre- och mandeldryck, fick man följande svar:

Honung 80 procent

Köttsubstitut (sojaprodukter etc) 80 procent

Kvarg, keso 72 procent

Yoghurt, fil, drickyoghurt 70 procent

Crème fraiche, grädde, gräddfil 70 procent

Mjölk 68 procent

Ägg 60 procent

Animaliska tillsatser 14 procent

Gelatin 13 procent

Fisk 11 procent

Fågel 3 procent