Livet efter cancern

Har du genomgått en cancerbehandling och sedan känt dig lite vilsen efteråt? Funderat över vart du skulle kunna vända dig med frågor som dykt upp eller symtom du inte haft tidigare? Då är Apoteksgruppen ett bra alternativ, där man i en ny kampanj pekar på personalens stora kunnande vad gäller eftervård vid vanliga cancerformer.

Oktober är den månad på året då vi uppmärksammar cancer lite extra. Särskilt bröstcancer men, som i Apoteksgruppens fall, även prostatacancer. Som enda apotekskedja säljer man till exempel både rosa band och blå mustascher, där intäkterna (20 respektive 25 kr) går oavkortat till Bröstcancerföreningen och Prostatacancerförbundet.

Men det man i sin nya kampanj ”Färgstarka mot cancer” vill slå ett extra slag för är den lilla handbok de ger ut under namnet ”Efter cancer – om läkning och nästa steg” och den hjälp man som drabbad kan få av Apoteksgruppens personal.

–       Våra farmaceuter har lång erfarenhet och stor kunskap om eftervård som vi vill bidra med, både till drabbade och anhöriga, säger Tony Johansson, VD på Apoteksgruppen i ett pressmeddelande

I foldern, som finns att hämta gratis på Apoteksgruppens apotek, finns det massor av tips och råd att ta del av. Bland annat tipsar man om produkter att använda vid torra slemhinnor, lymfödem och inkontinensproblem, men även rena livsstilsråd som kan underverk för hälsan. Där kan det till exempel handla om rökstopp och regelbunden motion.

Fakta bröstcancer

  • 7558 kvinnor och 16 män fick diagnosen 2016.
  • Den relativa överlevnaden efter tio år är 86 procent.
  • Vanliga besvär efter behandling är lymfödem, blodvallningar, sköra slemhinnor och känslig hud.

Fakta prostatacancer

  • 10 473 män fick diagnosen 2016.
  • Den relativa överlevnaden efter tio år är 88 procent.
  • Vanliga besvär efter behandling är urinläckage, erektionsproblem och eventuellt andra biverkningar av läkemedelsbehandlingen.
Livet efter cancern