Kan musik få oss att äta nyttigare?

Det låter lite som science fiction, men med ny forskning från Örebro universitet kommer vi kanske snart att kunna "lura" kroppen att njuta av mer hälsosam mat, ackompanjerad av speciell musik.

När till och med får kungen att lyssna – då är man något hett på spåren! Åtminstone var det i alla fall kung Carl XVI Gustaf som inledde Gastronomiska Akademins och Måltidsakademins möte som hölls på slottet nyligen. Under mötet fick bland annat sensorikforskaren Johan Swahn berätta om sin forskning på Sense Lab i Örebro. Där har man bland annat tagit fram måltidsmodellen ”De fem aspekterna”, som tar hänsyn till produkten, rummet, mötet, styrsystemet och atmosfären, och där musik alltså spelar en stor roll.

– Musik påverkar våra smaklökar och det kan restauranger ha nytta av. Hamburgerkedjor skulle till exempel kunna använda mindre salt i maten och istället förstärka smaken med rätt sorts musik, säger Johan Swahn i ett pressmeddelande.

Han berättar vidare att ljud med hög frekvens förstärker sötman i maten med en låg frekvens får bitterhet att framträda.

Forskargruppen har också haft ett samarbete med forskare inom artificiell intelligens.

–Vi undersöker om det går att hacka hjärnan och använda den virtuella världen för att få känslan av att äta en flottig pizza men samtidigt äta en mycket nyttigare variant.

Målet? Att hjärnan ”ska får glädjefnatt” av den nyttiga pizzan.

Och det ser vi förstås fram emot!