Hon ger skolan ett hälsolyft

Mer rörelse och mindre socker är hälsopedagogen Susanna Almströms mission – och hon har redan frälst över 30 000 barn och unga!

Det hela började på hennes eget gamla låg- och mellanstadium. Susanna, som arbetade där som friskvårdskonsulent, noterade att något hade hänt sedan hon själv gick i skolan. Barnen lekte inte längre på gården! En bekymrande insikt – som skulle bli startskottet för Susannas karriär som en av Sveriges främsta förespråkare för mer rörelse i skolan. Idén till projektet Fredagsfys Sverige, som hon idag driver tillsammans med Hälsofrämjandet, föddes när hennes egen son kom hem från fritids och berättade att de hade haft ”fredagsmys” med film, popcorn och saft.

–       En solig majdag! Jag bestämde då att vi skulle börja med fredagsfys hemma. Barnen fick vara med och bestämma aktivitet och vi körde allt ifrån pingis till crossfit, med ett lite mer hälsosamt mys efteråt. Och snart var det flera familjer som hängde på. Och så spred det sig på Facebook, berättar Susanna.

Idag är över 10 000 personer engagerade i Fredagsfys Sverige ute på skolor och förskolor och intresset ökar hela tiden. Viktiga beståndsdelar är pausgympa under lektionerna och daglig rörelse på skolgården som pedagoger och elever planerar tillsammans.

I samband med uppstarten av Fredagfys Sverige håller Susanna även en inspirationskurs och en sockerskola för pedagogerna. Sedan 2013 jobbar hon nämligen också med projekten Skolmatslyftet och En sockersmart skola, där syftet är att utveckla skolmaten – till exempel genom att införa mer grönt, ekologiskt och tillsats- och sockerfritt – för att förbättra barns och ungas hälsa. Även detta är i Hälsofrämjandets regi.

–       Många skolor följer inte de Nordiska näringsrekommendationerna och skollagen när det gäller sockermängden. Svenska barn och ungdomar alldeles för mycket socker idag, socker som ofta finns ”dolt” i produkter som bröd, yoghurt, flingor och ketchup, säger Susanna.

Hon berättar att WHO har 4-6 sockerbitar som uppsatt mål per barn och dag.

–       Då innehåller till exempel ett glas juice 6-7 sockerbitar och en drickyoghurt 8. Dessutom är det ofta mycket annat socker på skola och fritids: glass för att fira skolstarten, bullar på Kanelbullens dag, snacks och saft på fredagsmyset. I en Sockersmart skola tar vi bort så mycket som möjligt av det tillsatta sockret och ger istället hälsosamma alternativ med mer frukt och grönt.

Och visst händer det att sockersaneringen ifrågasätts, men aldrig av eleverna.

–       De är alltid oerhört intresserade – och förvånade. ”Varför har ingen berättat att det är så mycket socker i det här – och att det är dåligt för min kropp?” är en vanlig reaktion, berättar Susanna.

Men även de mest skeptiska ”en bulle har väl inte dött av”-lärarna brukar svänga när Susanna håller i sockerskolan och dukar upp sitt färgglada inspirationsbord med fruktspett och smoothies.

–       De inser ju också fördelarna för barnen, som till exempel presterar bättre i skolan om de får bra mat.

Som en motreaktion till de 22 ”sockriga” bemärkelsedagar som finns i almanackan idag har Susanna också infört En sockersmart dag den 21 oktober och Smoothiens dag den 2 februari.

–       Det är så kul att se hur skolorna tar till sig det här. Det visar att det inte behöver vara svårt att få till en förändring!

Stöd Hälsofrämjandet

Hälsofrämjandet är en organisation som grundades på 1940-talet av hälsopionjären Are Waerland. De verkar för folkhälsa på många plan, t ex genom kost, friluftsliv, integrativ och komplementärmedicin och social gemenskap. Du kan stödja deras arbete, samt engagera dig själv, genom att bli medlem. Läs mer på www.halsoframjandet.se