Så kan du vara ett stöd i sorgen

Under Allhelgonahelgen tänker vi lite extra på de som inte finns bland oss längre. För de som nyligen mist någon närstående kan det vara en jobbig tid. Men du som vän, kollega eller släkting kan vara ett stort stöd.

Josefin Haraldsson är certifierad handledare i sorgbearbetning på AB Genuin i Göteborg och utbildad vid Svenska Institutet för Sorgbearbetning. Hon menar att vi har mycket att vinna på att lära oss att hantera människor i sorg.

–       Genom att bemöta de sörjande på ett bra sätt visar vi respekt och att vi bryr oss om personerna, säger hon i ett pressmeddelande.

Att bli lyssnad på är en av de viktigaste bitarna i sorgearbetet, menar hon.

– Om du inte vet vad du ska säga kan du alltid visa att du bryr dig genom att säga ”Jag hörde vad som hänt. Får jag ge dig en kram?”.

Josefin delar också med sig av fem fraser man inte ska säga till en person i sorg:

  • 1.”Tiden läker alla sår”. Nej, inget kan vara mer fel. Det är vad man gör under tiden som gör skillnad. Att göra ingenting och förvänta sig att tiden ska göra att du mår bättre kommer inte att hjälpa. Säg istället: ”Jag vet inte var jag ska säga, men jag är så ledsen för din skull”.
  • 2.”Var inte ledsen”. Detta uttalade indikerar tydligt att det inte är OK att vara ledsen för det som har inträffat. Det kan vara svårt för omgivningen när en person är ledsen och gråter, men är det då fel på personen eller omgivningen? ”Var inte ledsen” kan få personen att trycka undan sina känslor, vilket inte hjälper dem att komma över sorgen. Känslorna finns kvar och kommer att komma upp till ytan förr eller senare. Säg istället: ”Det är OK att vara ledsen eller Jag förstår att du är ledsen”.
  • 3.”Var stark”. Om personen har sorg har den redan fullt upp med att ta sig igenom dagen och leva vidare. Hen behöver inte få extra tyngd lagd på sina axlar. Detta kan också tolkas som att det inte är OK att vara ledsen, eftersom det traditionellt har setts som en svaghet att visa sig sårbar. Säg istället: ”Vad kan jag göra för dig?”
  • 4.”Jag vet hur det känns”. Hur kan du någonsin veta hur en annan person känner? Det är omöjligt. Beroende på vad som hänt kan det vara så att du har varit med om något liknande händelse. Men varje relation och sorg är unik. Vi kan inte veta eller känna hur en annan persons sorg ser ut. Säg istället: ”Jag förstår att det är tufft för dig just nu”.
  • 5.”Vi ska alla ha våra svårigheter i livet”. Detta uttalande anspelar på att det finns någon sorts rättvisa som säger att vi alla ska ha vår beskärda del av svårigheter och sorger och kan tolkas som att det som inträffat var rättvist, att det var den personen tur nu eftersom den inte haft några sorger tidigare i livet. Vi vet sällan en annan persons hela livshistoria och detta uttalade kan uppfattas som elakt. Säg istället: ”Livet är så orättvist”. 

Källa: Genuin