Tillsammans är vi starkare

Uppemot 70 procent av alla som drabbas av hjärtstopp skulle kunna överleva om människor i deras närhet gjorde en tidig insats. Har du kunskaper i hjärt-lungräddning kan du registrera dig i en app och få ett larm när det sker ett hjärtstopp nära dig.

Tack vare tidig hjärt-lungräddning och hjärtstartare kunde livet på 1317 personer med hjärtstopp räddas år 2016. Tyvärr ligger dock dödstalet fortfarande på 90 procent bland de som drabbas.

Men! Det finns en hel del vi kan göra för att minska siffran. Till exempel att vi alla repeterar våra HLR-kunskaper med jämna mellanrum och uppmanar vänner och kollegor att göra det samma. Det är också bra att skaffa sig koll på var närmsta hjärtstartare finns på de platser vi vistas ofta på.

Har du en hjärtstartare, hemma eller på jobbet? Anmäl den då på www.hjartstartarregistret.se så kan den även komma andra till nytta!

Och nu kan du som är över 18 år också alltså bli SMSlivräddare. Genom att ladda ner en app och registrera dig kan du bli kallad att göra en insats (om du vill och kan) när det sker ett hjärtstopp nära dig.

Så här gör du:

  • Ladda ner appen SMSlivräddare och registrera dig genom att följa instruktionerna i appen. Larmcentralen kan då larma dig, när ett misstänkt hjärtstopp inträffat i din närhet. Du avgör själv om du kan och ska ingripa.
  • Vid en accepterad larmsituation blir du ombedd att antingen ta dig direkt till platsen för hjärtstoppet och utföra HLR, eller att ta dig till en hjärtstartare och ta med den till platsen för hjärtstoppet.
  • Positionen för det aktuella hjärtstoppet och hjärtstartare visas på en karta i appen, och du får en enkel vägbeskrivning för hur du kan ta dig dit.

Appen används än så länge i Stockholm, Västra Götaland, Sörmland, Västmanland och i Köpenhamn och på danska Midtjylland.

Källa: Svenska rådet för hjärt-lungräddning