Boosta huden med bakterier

Att goda bakterier främjar tarmfloran och påverkar vår hälsa positivt vet de flesta vid det här laget. Men även huden mår bra av probiotika, visar ny forskning.

Kemisten Trevor Steyn från Sydafrika var först ut i skönhetsbranschen med att utveckla hudvårdsprodukter innehållande levande probiotika. Hans forskning, som tog avstamp i det stora forskningsprojektet The Human Microbiome Project, visade nämligen att många – särskilt de med problemhy och besvär som akne och eksem – hade en begränsad och ofta rubbad mikroflora på huden. Anledningarna till detta var flera och de flesta kopplade till vår moderna livsstil.

–       En faktor som starkt begränsat antalet bakterier på vår hud är att vi tillbringar allt mindre tid utomhus. Vi kommer helt enkelt inte i kontakt med så många bakterier som vi gjorde förr, när vi arbetade och levde närmare jorden än vi gör idag, berättar Trevor Steyn.

Som jämförelse nämner han Yanomami-indianerna i Venezuela som lyckats bibehålla en rik mikroflora på huden, mycket tack vare sitt naturnära leverne.

Andra västerländska ”bovar” som bidragit till att utarma bakteriefloran är den utbredda konsumtionen av syntetiska skönhetsprodukter och överanvändningen av antibiotika och bakteriedödande medel, menar Trevor Steyn. En utarmning som bland annat lett till att många lider av problemhy och att huden riskerar att åldras i förtid.

När han utvecklade sitt hudvådsmärke Esse Probiotic Skincare var hans fokus inte att påverka cellförnyelsen, som annars är det traditionella tillvägagångssättet i skönhetsbranschen. Nej, istället satsade han på att stärka huden genom att ”mata den” utifrån, dels med prebiotika som blir till näring för de goda bakterier som redan finns på huden och dels med probiotika som bidrar till en rikare mikroflora och hjälper till att balansera hudens egna ekosystem.

–       Många med känslig hud och problemhy säger sig ha blivit bättre av våra produkter och vi har i oberoende tester kunnat se att huden blivit både fastare och mer elastisk efter användning, säger Trevor Steyn.

Och även om Trevor Steyn och Esse var först ut har nu marknaden för produkter med levande probiotika blivit avsevärt större.

–       Det finns ett jättestort intresse på det här området och vi kommer att få se många nya märken de kommande åren, spår Trevor Steyn som gärna delar med sig av tips på andra bra produkter.

–       Amerikanska Mother Dirt gör till exempel ett jättebra jobb med levande probiotika i sin hudvård!

Boosta huden med bakterier
Kemisten Trevor Steyn från Sydafrika var först ut i skönhetsbranschen med att utveckla hudvårdsprodukter med levande probiotika.

Så får du en friskare hy

  • Vistas i naturen så mycket du kan. Var inte rädd för att bli smutsig!
  • Undvik antibiotika i så stor utsträckning du kan.
  • Var rädd om din huds ekosystem. Använd bara naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter.
  • Ät fermenterad mat, som surkål och kimchi. Det hjälper till att stärka immunförsvaret vilket också påverkar hyn positivt.