För mycket jobb på jobbet

Känner du att pulsen går upp bara genom att du tänker på att julstressen ska läggas ovanpå din redan höga arbetsbelastning? Då är du inte ensam. Nästan hälften av svenskarna har för mycket att göra på arbetet – och hela 56 procent skulle gärna byta jobb.

Siffrorna kommer från Folkuniversitetet, som för sjätte året i rad redovisar hur personer i åldern 40-55 år ser på sitt yrkesliv och framtiden. Och resultatet från undersökningen, som kallas Mitt i karriären-barometern, talar sitt tydliga språk. Vi har för mycket att göra. 45 procent av de tillfrågade anser sig ha en för hög arbetsbelastning. 56 procent skulle helst ha ett helt annat jobb, och då toppar ”meningsfulla arbetsuppgifter” önskelistan med 57 procent. 51 procent önskar sig en hög lön, medan 43 procent strävar efter balans mellan jobb och fritid.

Bara 10 procent av de tillfrågade anser att arbetsbelastningen inte är något som helst problem i deras jobbvardag.

–       Att stanna på en arbetsplats där man inte trivs kan i värsta fall leda till nedstämdhet och psykisk ohälsa. Att ta tag i sin arbetssituation är därför rena hälsoåtgärden, säger Charlotte Hågård, karriärexpert och föreläsare på Folkuniversitet i ett pressmeddelande.

Hennes kollega på Folkuniversitet, Mona Lanneskog, tipsar om att gå en kurs.

–       Det är ett sätt att utveckla sig själv, och kanske framförallt förstå vad det är man vill göra i framtiden. Det kan leda till nya tankebanor och bli en ingång till något man trivs bättre med.

Populäraste kurser vid Folkuniversitetet är, enligt Mitt i karriären-barometern, kurser i hälsa och psykologi för kvinnor och IT och teknik för män.