Gymping för den digitala eran

Det är över 30 år sedan sist, 
men nu syns träningslegendaren 
Susan Lanefelt återigen i rutan! 
Men 2018 sker förstås hennes "gymping" på nätet.

Susan Lanefelt, 72 år, kom att personifiera hemmaträning då hon mellan 1983 och 1987 syntes på bästa sändningstid i SVT i egna programmet ”Gymping” – som spelades in i ett gym i hennes föräldrars källare! Hon var definitivt före sin tid med sin träningsglädje och blev känd för uppmaningen ”kniiip!”. När hon nu är tillbaka i rutan så är det, enligt tidens anda, inte på tv utan online, hos digitala träningstjänsten MyMowo.

Vad skiljer detta pass från din ursprungliga ”gymping”?​

– Gymping var och är fortfarande en figurformande och resultatinriktad träning till glad musik. De rörelser som var bra i mitt pass på 1980-talet har jag behållit, andra har jag bytt ut och blandat med nytt, som olika sorters dans och övningar med hantlar för att bygga muskler.

Passet vänder sig till alla, oavsett ålder.Varför har det dröjt så länge med en comeback?​

–När ”Gymping” lades ner så hade jag faktiskt även ett stående inslag i programmet ”Sköna söndag” en tid. Jag har fått frågan om att göra en träningsapp tidigare, men då trodde jag inte det skulle funka. Nu i år, när jag fick frågan av MyMowo, kändes det rätt – det gäller för oss lite äldre att fortsätta hänga med och lära oss nytt, inte minst det digitala.

Du har ibland kallats ”Sveriges Jane Fonda”. Är hon en förebild?

– Jane Fondas träningsprogram kom egentligen ut bara några månader före mitt. Det inspirerade mig eftersom det innehöll tuffa rörelser till tuff musik och snygga kläder från USA. Jag blandade det sedan med mitt sätt att leda och med schlagermusik, och resultatet blev gymping. Så visst har hon varit en förebild, men min största inspiratör i livet är min mamma! Hon sa alltid ja till att lära sig nytt och gick ner i spagat när hon var 90 år! Det är likadant med mig – jag är fortfarande lika aktiv och leder träningspass i stort sett varje dag. Mitt motto är att säga ja till livet och ja till alla möjligheter.  

Nyfiken? Hitta Susans gymping online på mymowo.com​

​​