Emilia Löf Karlsson: ”Jag samlar på starka kvinnor”

Hon var småbarnsmamman med tre, fyra heltidsjobb och en handfull projektanställningar på gång samtidigt. Den mentala kraschen blev ett brutalt uppvaknande. Nu vill entreprenören och hälsoinspiratören Emilia Löf Karlsson hjälpa oss att må bättre.

KORT OM EMILIA

NAMN Emilia Löf Karlsson.

ÅLDER 35 år.

BOR Lidingö.

GÖR Ansvarig för Pernilla Wahlgrens och flera andra kända profilers digitala plattformar samt yoga- och meditationslärare.

FAMILJ Maken Lasse, 47 år, producent i underhållningsbranschen, dottern Nova, 13 år, sonen Leon, 11 år, och hunden Fernando.

AKTUELL med konceptet Silent yoga. 2019 blir det också olika retreats runt om i Europa, i maj vid Comosjön vid Lombardiet i Italien samt i september i Verbier i Schweiz, info på emiliasnamaste.com. Hon är även aktuell med produktion av egna yogamattor

 

 

Hon vill hjälpa oss att må bra och våga lyssna till vår inre röst, få våra axlar att sjunka lite längre ned så att vi till slut kan slänga bettskenan åt helvete. Hälsoinspiratören Emilia Löf Karlsson, 35 år, tycker att vi mestadels bara springer runt i tillvaron utan att stanna upp och reflektera över våra måenden. Inte minst gäller det henne själv, eller rättare sagt har gällt. För när vi möts på Norrmalmstorg i Stockholm för att promenera till ett närbeläget hälsohak, känd för sina färgglada cocktails på diverse frukter och grönsaker, ser hon oförskämt avslappnad och fräsch ut. Tätt bakom henne trippar Fernando eller skuggan som han också kallas, en griffon petit, som följer varje steg hon tar.

– Han är med överallt och behöver inget koppel, skrattar Emilia när vi sitter med varsin illgrön drink till brädden fylld med nyttigheter framför oss.

Genom yoga och meditation vill hon få oss att hitta lugnet i en stressig tillvaro. Men det är inte de redan frälsta hon vill åt, utan oss vanliga dödliga som inte är invigda i avancerade positioner och andningsövningar.

– Västvärlden har byggt upp en bild av yogan som något för proffsen, men yoga är för alla. Det handlar inte om små nätta linnen och muskulösa kroppar, utan om att jobba med insidan, det vill jag hjälpa människor med.

Emilia har en bakgrund som journalist, som 22 åring skrev hon sin första ilskna debattartikel i Aftonbladet där hon kritiserade Lindex för sina anorektiska modeller i en reklamkampanj. Kort därefter startade hon sajten girlcoaching där hon stöttade unga tjejer mellan 12 och 20 för att stärka deras självkänsla. Att lyfta andra kvinnor har gått som en röd tråd genom hennes liv.

Förkärleken för teknik och det digitala forumet har alltid varit stark och tidigt började hon föreläsa om och bygga större företags och kända profilers digitala plattformar.

Idag är hon bland annat kommunikationsansvarig för artisten Pernilla Wahlgrens varumärke och sociala medier. Hon jobbar även med podcasten Wahlgren & Wistam, där sångerskan tillsammans med tevepersonligheten Sofia Wistam, med ett stort mått av humor avhandlar allt från gamla ex till barnuppfostran.

– Vissa samlar på tuggummin och vinflaskor, jag samlar på starka, driftiga kvinnor, det ger mig energi, säger Emilia.

Och energi har hon till övermåtta. Som niomånaders baby började hon gå, sedan dess har hon inte stått stilla en sekund. 16 år gammal startade hon sitt första bolag, när hon var 18 träffade hon mannen i sitt liv, entreprenören Lasse Karlsson och som 21-åring blev hon mamma för första gången till dottern Nova. Medan kompisarna pluggade i Lund och Uppsala flyttade hon till villa på Lidingö.

– Jag var så redo att bli mamma, trots att många olyckskorpar kraxade att jag var för ung, mina barn har lärt mig mycket om livet, säger Emilia och spänner sin vackra isblå blick i mig.

 

Emilia Löf Karlsson: ”Jag samlar på starka kvinnor”
Emilia Löf Karlsson vill få oss att hitta lugnet i en stressig tillvaro genom yoga och meditation.

Vid 26 hade hon även hunnit få sonen Leon, hade tre, fyra heltidsjobb och en handfull projektanställningar på gång samtidigt.

– Allt skulle vara hundra. Jag skulle vara den bästa mamman och den bästa värdinnan på alla tjejmiddagar, fixa karriären, ha ett välstädat hem och ett lyckligt äktenskap. Jag gick på myten om den perfekta kvinnan som de glossiga magasinen serverade, idag är det influencers som upprätthåller den här bilden. Det är viktigt att komma ihåg att det är ett filter, inte en verklighet att eftersträva, säger Emilia och ler.

Hjärtklappning, sömnproblem, panikångest och smärtor i kroppen signalerade att något inte var som det skulle. En aprildag vek sig bara benen under henne och hon föll ihop på köksgolvet hemma i villan på Lidingö. Emilia kravlade sig fram till telefonen och ringde sin mamma som tog henne till en psykolog.

– Jag var 26 år gammal och trodde att jag skulle dö. Jag hade brunnit för att peppa andra att lyssna på sin inre röst men var inte kapabel att lyssna till min egen.

Under tre, fyra månader var hon tvungen att stänga av allt och alla. Hon svarade inte i telefon eller på mejl, sade upp sig från olika uppdrag och projekt, klippte med vänner och familj, en smärtsam med nödvändig process.

– Jag behövde en paus. Det var bara Lasse och barnen som fick komma nära.

Hon fick verktyg att lyssna inåt och tvingades att landa i vem hon egentligen ville vara.

– Jag har inget minne av att jag någonsin stannat upp och reflekterat över mitt liv tidigare, men då kom en röst till mig som sa, följ ditt hjärta, lita på din inre kraft och skit i alla andra, säger Emilia.

Hon tillstår gärna att det inte alltid varit lätt att med sina 158 centimetrar och späda blonda, uppsyn kliva in i styrelserummen och peka med hela handen.

– Jag har alltid varit yngst och kortast i alla sammanhang, det blev viktigt att bevisa att jag kunde göra ett gott jobb och då är det lätt att hamna i duktiga-flickan-fällan. 

Det har varit en tuff resa som inte har märkts på utsidan men som satt sina spår på insidan.

– Jag har gått från att leva på en klippa i ett stormigt hav, till att stå på en kobbe i en stilla ocean, säger hon.

Yogan blev ett viktigt redskap för att komma igen.

– Den har hjälpt mig att leva i nuet. Jag höll på med yoga tidigare, men då handlade den om träning och prestation. Idag står jag inte längre på huvudet, den är ett sätt att landa i mig själv.

Idag mår hon bra och tackar ja till jobberbjudanden igen, men hon väljer med hjärtat. Den mentala kraschen har gett nya insikter. Nu är hon regissören i sitt eget liv och omger sig bara med människor som ger energi.

– Alla jag umgås med kan jag till hundra procent vara mig själv tillsammans med, de accepterar mig fullt ut med fel och brister, så var det inte tidigare. 

Att umgås med familjen, vistas mycket i naturen och i de schweiziska Alperna, där hon ofta var som barn, och där hennes lillasyster fortfarande bor, har varit en viktig del i läkningsprocessen.

Nu jobbar hon själv som certifierad yogalärare och coachar människor genom sin blogg, Instagram och olika yogaretreats. Breathe Sthlm är ett, där hon tidigt på mornarna samlar sömndruckna stockholmare för att andas och hitta lugnet före arbetsdagen. Ett annat är Silent yoga, där hon fyller parken på Millesgården på Lidingö med deltagare som var och en får ett par hörlurar nedtryckta på huvudet för att stänga ute omvärldens brus så att endast hennes guidning ska nå fram. 

Hon paketerar också egna yogaretreats på platser runt om i världen där allt från chauffören som hämtar upp på flygplatsen till maten är viktig för att ge den rätta själsliga upplevelsen.

– Idag kliver vi bara rätt ut ur grottan utan att lyssna efter faror, vi stänger av den inre rösten men vi måste börja lyssna till den igen, det är min mission att hjälpa människor med det, säger Emilia medan Fernando sträcker ut sig i en solstrimma på golvet, så att en gäst kan ta en bild på den lilla hunden med den stora personligheten.

En driven businesstjej och mjuk hälsoinspiratör, hon är både och i en och samma person, utan att den ena egenskapen tar ut den andra.

– Ja, det är lite som yin och yang, jag behöver båda för att känna mig hel. Jag älskar att jobba med teknik. Det är den hårda världen där jag får använda hjärnan. Yogan är den mjuka där hjärtat är med. Men när jag tar med mig hjärtat in i den hårda världen, det är då magi uppstår, säger Emilia.

EMILIA OM…

… SJÄLVKÄNSLA

Livsviktigt, förutan den är det lätt att tappa bort sig själv.

… INRE KRAFT

Något vi alla borde bli bättre på att lära oss använda.

… VÄNSKAP

Det är att känna gemenskap med ett fåtal människor där man kan vara sig själv, en kärleksrelation utan krav.

… MAMMAROLLEN

Det bästa i livet, jag är så tacksam att jag valde att lyssna på min inre röst när alla sa att jag var för ung för att bli mamma vid 21.

… SAMHÄLLSKLIMATET

Det är tufft och rått, men jag är optimistisk inför framtiden, vi människor vill väl och vi är många som jobbar för en bättre värld.