Skål – men gärna alkoholfritt

December innebär julfest på många arbetsplatser. Och julfest innebär ofta drickande. Men inte nödvändigtvis, visar en ny undersökning. Faktum är att en majoritet inte tycker att alkohol är viktigt.

Att säga nej till alkohol på en fest är inte alltid lätt. I Sifos nya undersökning, som gjorts på uppdrag av IQ, säger sig hela 43 procent ha känt sig obekväma i situationer där andra dricker men inte de själva. Bland yngre personer, upp till 34 år gamla, ligger siffran på 54 procent.

Och alkohol är absolut inget måste på julfesten, visar undersökningen. 85 procent av de tillfrågade kvinnorna tycker inte att det är viktigt, 71 procent bland männen.

I ett pressmeddelande delar IQ med sig av sina bästa tips inför stundande julbord och fester:

För arbetsgivare:

  • Var restriktiv om det ska bjudas på alkohol. Sätt en maxgräns och låt de som vill dricka mer alkohol betala själva.
  • Arrangera julbord eller julfester som är attraktiva även för de som valt att inte dricka alkohol eller inte vill dricka så mycket. Säkerställ att det finns många och bra alkoholfria drycker.
  • Som chef är du en förebild. Fundera över vilka signaler du själv sänder när det gäller alkohol. Det du gör och säger påverkar dina medarbetare.

För medarbetare:

  • Alkoholtjata inte. Respektera om någon kollega inte vill dricka alkohol eller dricka så mycket.
  • Ifrågasätt alkoholkulturen på arbetsplatsen. Bara för att det alltid druckits alkohol vid julbordet så är det inte en anledning att fortsätta göra det. Prata med dina kollegor och chefer och föreslå att ni kan göra på ett annorlunda sätt.
  • Drick med måtta. Att bli för berusad vid julbordet med jobbet är aldrig bra, inte för dig själv och inte för dina kollegor. Varva ditt alkoholintag med alkoholfria drycker eller drick varannan vatten.

Källa: IQ