Hellre grönt än…

Vegotrenden brer ut sig allt mer och nu kommer statistik som visar att varannan svensk kvinna kan tänka sig att hoppa över ett av julbordets "heligaste" inslag (för köttätare!). Kan du gissa vilket?

Vi har skrivit om det flera gånger förr – att köttätandet bland Sveriges befolkning minskar mer och mer. Vi går mot ett rekordår, där svenskarna till och med kan tänka sig att byta ut traditionella julklassiker mot ett mer vegetariskt julbord. Det visar bland annat en ny Novus-undersökning, gjord på uppdrag av Djurens rätt. I denna uppger 48 procent av kvinnorna att de kan tänka sig att skippa julskinkan till förmån för mer grönt och i ålderskategorin 18-29 år ligger siffran på 49 procent. Sett till befolkningen i sin helhet är det var tredje svensk som kan tänka sig att välja vego framför skinka.

– Många av julens klassiker går utmärkt att veganisera, så även om en gillar det traditionella går julbordet att göra grönare, något som allt fler lockas av. Då blir det dessutom en riktigt bra jul både för dig själv, klimatet och förstås för djuren, säger Francesca Vilches, ansvarig för konsumentfrågor på Djurens Rätt i ett pressmeddelande.