Så vill unga fira jul

För somliga är det viktigaste att julen är precis som den alltid varit. Men så resonerar inte svenska ungdomar, som gärna skulle se förändringar. Mer grönt och fler alkoholfria drycker finns på önskelistan, liksom mer socialt umgänge.

Undersökningen som gjorts av Ungdomsbarometern tillsammans med Coca-Cola visar på att många unga, i åldern 16-19 år, skulle se en lite mer uppdaterad jul. Julkort klarar de sig till exempel utan (42 procent) liksom en annan trotjänare i juletid, nämligen Kalle Anka på TV (30 procent). Till och med jultomten tycker de har gjort sitt! 40 procent anser att det är en tradition de kan vara utan.

När det kommer till julbordet så önskar sig varannan tillfrågad en förändring. 47 procent vill ha fler alkoholfria drycker och 35 procent vill ha flera vegetariska eller veganska rätter.

–       Önskan om fler alkoholfria dryckesalternativ och fler vegetariska och veganska rätter på julbordet grundar sig i en hälso- och miljömedvetenhet hos dagens ungdomar. En intressant avvikelse vi kan se är att få vill kompromissa med sina julklappar – trots att miljö- och klimatfrågor står högt på dagens ungdomars agenda i övrigt, säger Anton Landehag, expert samhälle och livsstil, Ungdomsbarometern i ett pressmeddelande.

Bara 13 procent kan tänka sig att vara utan klappar och även granen står högt i kurs. Den kan bara 9 procent tänka sig att skippa.

Familj och vänner är dock väldigt viktigt. 95 procent av ungdomarna vill inte vara utan familjen och släkten på julen och 56 procent skulle önska sig mer umgänge med vänner i juletid.