Jullåten som gör dig lugn (jo, faktiskt!)

I mitten på november brukar de dyka upp – jullåtarna i radio och butiker. Och nu, kring Lucia, känner de flesta hur pulsen går upp bara vid anslaget av "All I want for Christmas". Men! Nu i dagarna lanserades en ny jullåt, med syftet att göra oss mindre stressade och mer rofyllda.

Sound Spa – visst låter det skönt så här mitt i julstressen? Och riktigt skön är faktiskt den nya jullåten som tagits fram av ljudexperten Marcus Bergqvist, kompositören Joel Danell och läkaren och stressforskaren Töres Theorell – med syftet att framkalla avkoppling och sinnesro i decemberhetsen.

Hur har man då jobbat? Jo, framförallt med ett långsamt tempo. Avkopplande musik måste var enkel och lätt att ta till sig; så fort man blandar in mycket volym, diskant, bas och rytm blir kroppen genast mer stressad. Ackorden är harmoniska och melodierna subtila.

–       Genom att subtilt blanda korta melodiska fraser från befintlig julmusik, så framkallar låten även julkänsla. Samtidigt ger oväntade element energi och skapar en vakenhet, därför finns en variation i stycket som blir intressant. Avkoppling framkallas med hjälp av eleganta övergångar av melodier och lager av typiska vinter- och julljud, som slädklockor och eldknaster, skriver man i ett pressmeddelande.

Sound Spa finns både som treminuterslåt och i en längre version (Spa Extended Version) på 15 minuter på Spotify.