Nu botar vi klimatångesten på riktigt!

Sedan Maria, Johanna och Emma startade Klimatklubben i början av oktober har de fått tusentals följare på Instagram och Facebook. Och engagemanget är stort!

Det hela började över en lunch. Maria Soxbo, Johanna Nilsson och Emma Sundh träffades för att komma på minst en bra idé som kunde skapa engagemang kring klimatfrågan. Fröet till Klimatklubben hade redan såtts på Emma Sundhs blogg, och när den nya klimatrapporten från IPCC så kom kändes det som rätt läge att lansera ett Instagram-konto för att fånga upp alla som plötsligt började prata klimat i sociala medier.

–       Det tog en faslig fart på en gång, vi fick 1 000 följare redan första dygnet! berättar Maria Soxbo.

De tre grundarna kommer från lite olika håll. Johanna bloggar och föreläser om hållbarhet inom textilbranschen, Emma vurmar för bland annat vintage och secondhand och Maria har sin bas inom hållbar inredning.

–       Men det fina med att börja intressera sig för hållbarhet är att det snabbt spiller över på alla delar av livet, till exempel har vi alla tre skrivit på för kampanjen Flygfritt2019 och tänker hålla oss på jorden hela nästa år, säger Maria.

Tanken med Klimatklubben var att vända domedagsstämningen till en drivkraft.

–       Ja, det är läskigt att vi har så lite som elva år på oss att styra om hela världen i en hållbar riktning. Men människan kan åstadkomma helt fantastiska saker på kort tid, det är inte omöjligt! Vi måste bara börja idag, våga ta ställning och inse att vår nuvarande livsstil inte är normen utan undantaget, säger Maria.

Och engagemanget är stort i Klimatklubben, som nu också finns på Facebook. Till exempel har det poppat upp idéer om att göra vegomat till norm inom skolor, kommuner och landsting, att föra upp klimatfrågan på agendan i media och – väldigt handfast – att föräldralediga går gemensamma barnvagnspromenader för att prata klimat och plocka skräp.

–       Det var precis det här vi ville – att människor skulle hitta ”klimatkompisar” att ta sitt engagemang vidare med, säger Maria.

Vad är coolast med Klimatklubben?

–       Att den faktiskt botar klimatångest på riktigt! Ingenting är så effektivt mot ångest som engagemang, och att känna att man gör något ger inte bara effekt för miljön utan minst lika mycket för den egna hälsan.

Folk som säger: ”Äsch, det lilla jag gör spelar ändå ingen roll.” Vad säger ni till dem?

–       Att det är precis tvärtom! Hur vi agerar som individer påverkar mer och fler än vi tror. Om vår bästa vän slutar flyga är chansen större att vi gör det. Om vi hakar på är chansen större att våra grannar i sin tur gör det och så vidare. Och när tillräckligt många individer visar vad de tycker är viktigt genom ord och handling kommer politikerna prioritera frågan högre och företagen ställa om för att göra sina kunder nöjda. Allt vi gör genererar någon form av ringar på vattnet.

Om ni fick önska er något från svenska politiker?

–       Att de tog i hand på att klimatfrågan från och med nu står högst upp på agendan, utan undantag, tills klimathotet är avvärjt!

Bli klimatvänlig IDAG!

  • Få koll på ditt eget klimatavtryck genom till exempel Klimatkalkylatorn.
  • Bestäm dig för att åtminstone halvera minst ett av flyget, köttet eller nykonsumtionen. Helst alla tre!
  • Värva åtminstone 10 vänner till Klimatklubben. Ju fler vi är desto mer kan vi åstadkomma!