Bota vinterdeppet 
med ljusterapi​

Är du vinterdeppig? Lugn, det går att råda bot på mörkret 
i själen och lindra besvären med ljusterapi! Hälsa har besökt ett solljusrum med vajande palmer, vit sand – och gassande sol mitt i vintern.

Så funkar ljusterapi!​

Ljusterapi innebär att man sitter framför en lampa eller har ett par glasögon på sig med en skärm som ger ljus på upp till 2500 lux. Det är ungefär fem gånger så starkt som på en ordinarie arbetsplats. Helst ska ljuset vara i den blålila skalan eller vitt. De delar av hjärnan som reglerar dygnsrytm är mer känsliga för blå våglängder. Det är ljus som finns i dagsljus och i lampor med dagsljuskaraktär. Behandlingen görs på morgonen varje dag under minst 20 minuter. De flesta får inga biverkningar av ljusterapi, men personer som är känsliga för starkt ljus kan få huvudvärk.

Många blir nedstämda och trötta när höstmörkret faller. Fenomenet brukar kallas för höst- och vinterdepression. Forskning visar att omkring tio procent av befolkningen lider av SAD, Seasonal Affective Disorder, och många fler blir trötta vintertid. 

Orsaken anses vara hormonet melatonin, hjärnans sömnmedel. Melatonin produceras när vi befinner oss i mörker. När ögonen träffas av solljus avbryts produktionen. 

Trötthet och irritation är ett vanligt problem för dem som drabbas av höst och vinterdepression. Andra kännetecken är sötsug och viktuppgång, ökat sömnbehov och att man går i ”socialt ide” och tappar lusten att umgås.

Att många går in i den ”klassiska vinterdvalan” är inte särskilt konstigt, med tanke på att vi nordbor endast har sex timmars dagsljus under vinterhalvåret, jämfört med sommarhalvåret då vi kan njuta av upp till 16 timmars dagsljus. Kring ekvatorn förekommer fenomenet inte alls. 

Solljusrummet på Sol & sand i Kungälv påminner om Medelhavet, med palmer och golv täckt av vit sand. Här sitter kunderna och slappnar av till ljudet av havets vågor och fläktande vindar. De kan lyssna på musik och läsa medan ögonen insuper det solljusliknande skenet från de många lysrören under vinterhalvåret. 

— Många som kommer hit blir hjälpta mot sin trötthet och nedstämdhet under höst och vinter. En del ser till att komma hit redan i september för att fylla på med ljus, säger Lotta Westerberg, friskvårdsterapeut och massör som sedan 10 år driver hälsocentret.

Intresset för ljusterapi har bara ökat med åren, menar hon. Allt fler känner av den positiva effekten.

— Solljusbehandlingen gör att man stressar ner och fyller på med energi och D-vitamin och samtidigt stärker immunförsvaret. Många blir både gladare och piggare efter en timmes ljusterapi, berättar Lotta Westerberg.

Ljuset i ljusrummet har medicinska effekter och motverkar nedstämdhet och årstidsbunden depression, SAD. Solljuset innehåller hela solspektrat och startar produktionen av D-vitamin i kroppen. 

— Den bästa tiden för ljusterapi är på morgonen, då det hormon som ljuslamporna påverkar ännu finns kvar i kroppen och man är som mest mottaglig, säger Lotta Westerberg.

Ett forskningsprojekt från FoUU-centrum, i samarbete med äldreboende i Vänersborgs kommun, visar att solmiljön påverkar äldres fysiska och psykiska hälsa positivt. En timmes ljusterapi i solljusrummet motsvarar omkring 20 minuters vistelse utomhus en svensk sommardag.

— Solsimulatorn ger både ljus och värme. Kroppen behöver omkring 5 000 lux för att börja producera serotonin, och det artificiella solljuset har 18 000 lux men saknar UV-ljus och ger inga skadliga effekter. Värmen har en avslappnande effekt på kroppen, ökar blodcirkulationen och lindrar även led- och muskelbesvär, avslutar Lotta Westerberg.

Bota vinterdeppet 
med ljusterapi​
Värmen har en avslappnande effekt och ökar blodcirkulationen samt lindrar led- och muskelbesvär. Med massage blir effekten förstås ännu mer påtaglig.

Är du vinterdeppig?

11 tecken på att du är riskzonen

•Du sover mer men är ändå trött.

•Du har svårt att vakna på morgonen.
•Det är trögt att komma igång på förmiddagen.

•​Energin räcker inte till.

•Du blir lätt stressad och irriterad.

•Du får ökat sötsug.

•Du går upp i vikt.

•Du har svårt att koncentrera dig.

•Du är melankolisk eller har ångest.

•Du går i socialt ide och tappar lusten att umgås.

•Du har inget flow på jobbet och är mindre effektiv.​

Ljusterapi mot depression och stress​

Forskaren Arne Lowden och hans kollegor vid Stressforskningsinstitutet visar i en ny studie att ljusterapi har effekt. Att tanka 20 minuter ljusterapi om dagen kan minska depression, stress och trötthet under den mörka årstiden och säsongsdepressioner som återkommer ungefär samma årstid varje år. Idag används inte ljusterapi som etablerad behandlingsmetod i Sverige, eftersom det hittills inte gått att vetenskapligt bevisa att den har effekt. Men flera studier visar bland annat att nattsköterskor som använde ljuslampor hemma upplevde en positiv effekt. De industriarbetare som fick
en stunds ljusterapi på nattskiftet blev piggare på jobbet och sov bättre. I en aktuell studie undersöker Arne Lowden hur ljusterapi påverkar gymnasieelevers humör. Resultaten hittills visar att ljusterapi har positiv effekt mot symtom på såväl depression som stress, trötthet och sömnbesvär.

​(Källa:Arne Lowden, Stressforskningsinstitutet, vetenskaphalsa.se)