Stressexpertens bästa tips för en lugnare jul

Känns julhelgen som ett enda långt maratonlopp där du kanske – i bästa fall – får pusta ut någon gång efter nyår? Så behöver det inte vara! Det finns knep att ta till för den som önskar ett mer behagligt tempo.

Stress och utmattning är ett av våra stora folkhälsoproblem – och inte bara i juletid. Cirka 108 000 svenskar är just nu sjukskrivna för stressrelaterade besvär – en siffra som ökat med 75 procent de senaste fem åren enligt Försäkringskassan.

Men har man problem med skadlig stress gör ofta julen inte en bättre. Trots att det ”ska” vara en lång, ledig helg med tid för nära och kära.

Mona Drar har arbetat som leg psykolog i drygt femton år och idag är hon en del av Team Yogobe. Tillsammans har de bland annat utvecklat ett särskilt stressprogram för att hjälpa personer med utmattningssyndrom och andra stressrelaterade problem.

Inför julhelgen delar hon också med sig av sina bästa tips för en lugnare jul:

  1. Välj naturen framför julrean. Försök att komma ut i naturen. Inte för att träna utan bara att vara. Naturen sänker vår stressnivå och stimulerar sinnena på ett rofyllt sätt. I naturen känner vi ofta en slags vördnad och en upplevelse av mening och sammanhang.
  2. Planera in egentid. Gärna i tystnad. Socialt umgänge kostar på, hur trevligt det än är. Kanske kan du prova att meditera en liten stund varje dag. Eller göra lite qi gong eller yoga. Hitta ett sätt som du trivs med där du får tillfälle att stanna upp och bara vara.
  3. Vid sociala tillställningar – gå hem medan du har lite marginal kvar. Så att energin räcker till dagen efter också. Bestäm gärna en ”gå hem”-tid i förväg. När vi är mitt uppe i något känner vi ofta inte av tröttheten, den kommer istället när vi har färre distraktioner omkring oss. Det är också en viktig signal att ge omgivningen, att du är trött och behöver prioritera återhämtning och ditt välmående.
  4. Försök möta dig själv med självmedkänsla istället för självkritik och kamp när dina krafter inte räcker till allt du vill. Du kan alltid ge dig själv medkänsla och vänlighet, det brukar göra sorgen och frustrationen över att inte orka lite mindre tung att bära. Dessutom aktiverar självmedkänsla vårt ”lugn och ro”-system.
  5. Våga visa känslor. Att bita ihop och låtsas som att allt är bra fast du nästan går sönder inombords är ingen bra gåva att ge till dina barn. Att visa barn att vi tar våra behov på allvar och skapar tid för vila och återhämtning när kroppen kräver det är oerhört viktigt liksom att vi ger oss själva stöd när vi mår dåligt. Barnen kommer kanske inte uppskatta din gåva på kort sikt, men långsiktigt är detta det bästa vi kan lära våra barn.

Källa: Yogobe