Så lindrar du sömnbesvären

Börjar du redan fundera över 2019 och återgången till jobbet? Snurrar tankarna när du går och lägger dig? Då är du inte ensam. Var fjärde anställd kvinna har problem med att sova – men det finns både knep att ta till och hjälp att få.

Julledigheten kan rucka den bästes sovvanor, men faktum är att 26 procent av alla kvinnor lider av sömnproblem, ofta eller mycket ofta. Och då pratar vi året om! Detta visar en undersökning som Avonova gjort, baserad på 28 700 hälsoundersökningar på arbetsplatser runt om i landet.

– Att sova för lite påverkar prestationsförmågan och kan i förlängningen leda till utmattning. Därför måste både medarbetaren och arbetsgivaren skapa utrymme för återhämtning för att förebygga allvarliga problem, säger Sofia Åström Paulsson, chefsläkare på Avonova, i ett pressmeddelande.

I detta delar hon också med sig av sina bästa tips:

Så klarar du av arbetsdagen när du har sovit för lite
1. Tillåt dig att vara trött. Fastna inte i negativa tankar på hur dåligt du sovit – och slå inte knut på dig själv för att verka piggare än vad du är. Genom att acceptera sömnbristen och berätta för kollegorna hur du känner dig undviker du ytterligare mental press.
2. Prioritera om. Om möjligt, välj bort arbetsuppgifter som kräver skarpt fokus och ägna dig istället åt sådant som känns lite enklare. Bättre att låta svåra saker vänta till dagen efter än att pressa fram ett resultat som du kanske ändå inte blir nöjd med.
3. Bunkra energi. Ta en promenad, ät något gott till lunch eller gå hem lite tidigare än du brukar. När du rör på dig och fyller på med syre, näring och vila känner du dig i regel starkare.

Så minskar du dina sömnbesvär
1. Hitta bakomliggande orsaker. Fundera över om det är något särskilt som får dig att sova dåligt; till exempel en negativ arbetsmiljö, en knackig relation eller en sårbar ekonomisk situation. Om du gör något åt grundproblemet kommer förhoppningsvis bättre sömn på köpet.
2. Följ expertråden noga. Kompromissa inte med ”vanliga” rekommendationer som regelbundna sovtider, nedvarvning och skärm-detox före sänggående, samt en tyst, mörk och sval sovrumsmiljö. Dessa åtgärder har verkligen en positiv effekt på sömnen.
3. Ta hjälp. Kontakta din vårdcentral eller företagshälsa för sömnbehandling via psykolog eller nätet. I behandling med kognitiv beteendeterapi får man hjälp att bli av med långvariga sömnproblem genom att lära sig slappna av och hantera malande tankar.

Så sover du dig snyg

Sov ut på helgen – och lev längre!