Ät spenat för hjärtat

Släng ner ett par nävar spenat nästa gång du mixar en smoothie. Det kommer ditt hjärta att tacka dig för, visar ny forskning.

Lutein är en antioxidant som finns i mörkgröna grönsaker som spenat. Denna har visat sig ha en inflammationsdämpande effekt hos personer med kranskärlssjukdom och den kan även lagras i kroppens immunceller, vilket innebär att man kan bygga upp en reserv.

I en ny studie, som gjorts vid Linköpings universitet, har man undersökt vilket tillagningssätt som är bäst om man vill maxa upptaget av lutein. Precis som många andra näringsämnen bryts det ner vid uppvärmning och det bästa sättet visade sig vara att inte tillaga den gröna grönsaken (spenat, i det undersökta fallet) alls.

–       Allra bäst är att göra smoothie och tillsätta fett från mjölkprodukter, som grädde, mjölk eller yoghurt. När spenaten finfördelas släpps mer lutein ut från spenatbladen, och fettet ökar luteinets löslighet i vätskan, säger Rosanna Chung, postdoktor, studiens huvudförfattare i ett pressmeddelande.