Omfamna eller bryta ensamheten? Här är alla råd du behöver

Att välja bort tvåsamhet för att slippa kompromissa blir allt vanligare, men väldigt många saknar någon att dela livet med. Här är råden för dig som vill bryta ensamheten – men även sju fördelar med singellivet!

Text: Kristina Müller
Foto: iStock

Ensamhet kan svida i själen och tära på psyket. Få oss att känna både skam och övergivenhet, framför allt under högtider och helger då man kanske inte känner sig inkluderad i festligheterna. 

Men ensamheten kan också vara alldeles, alldeles underbar — om den är självvald, vill säga. Att komma hem efter en dag på jobbet, vrida upp volymen och njuta av favoritlåten, slänga sig i soffan med en hämtpizza och välja en film, utan att behöva ta hänsyn till vad någon annan vill se, kan kännas som ett lyxigt privilegium. 

LÄS ÄVEN: Sluta se dig själv som ett offer: Råden som hjälper dig ur den skadliga mentaliteten

Fördelar med att leva ensam

Men att leva ensam behöver inte vara negativt. Det innebär också en frihet från uppoffringar och att man slipper bråk och konflikter, som en relation ofta innebär. Den friheten är det allt fler som väljer idag. Det visar inte minst Statistiska centralbyråns statistik över ensamhushåll i Sverige. Av cirka 4,3 miljoner hushåll är fyra av tio, eller 1,7 miljoner, ensamhushåll — och antalet bara ökar. Många väljer också att leva ensamma på grund av tidigare dåliga erfarenheter av relationer. Det kostar mer än det smakar i känslomässig investering, och då lever man hellre ensam än att bli sårad i en relation, menar Sara Burlin Pellbäck.

— Självvald ensamhet kan också ge stor frihet — du kan resa vart du vill, göra vad du vill och köpa vad du vill utan att be någon annan om lov. 

LÄS ÄVEN: Psykologens tröst till dig som är deprimerad: ”Du är inte ensam – och det är inte ditt fel”

7 fördelar med singellivet

 • Du slipper bråk och konflikter om städning, matlagning och annat.
 • Du får massor av egentid som du kan göra vad du vill med.
 • Du slipper trängas och kan bre ut dig i sängen och störs inte av någon som snarkar.
 • Du väljer dina vänner och får ofta ett stort socialt nätverk.
 • Du inreder som du vill hemma utan att någon har synpunkter.
 • Du behöver inte kompromissa om filmer eller vilka tv-kanaler du vill se.
 • Du styr själv över tillvaron och behöver inte anpassa dig till någon annan.

Ofrivillig ensamhet

Men vi vill alla höra till och känna oss delaktiga. Ofrivillig, långvarig ensamhet innebär en stress som är lika skadlig för hälsan som rökning och dåliga matvanor, visar studier.

— Vi är flockdjur och det är grundläggande för vår existens att passa in och fungera med andra. Vi är rädda för att vara udda och ha egenskaper som andra inte tycker om, säger Hälsas psykolog Sara Burlin Pellbäck.

Kring ensamhet finns mycket känslor av skam och tabu samtidigt som vi lever i ett alltmer individualistiskt samhälle där man ska klara sig själv. Unga människor strävar efter självständighet, men vi behöver varandra.

LÄS ÄVEN: Ditt scrollande kan skada dina relationer: Så här blir du kvitt mobilberoendet

Hantera ensamhet

De flesta vill ha en nära relation där man kan visa sin sårbarhet, men alla har inte samma behov av socialt umgänge. Vissa är mer introverta, medan andra är extroverta. Men om man lider av sin ensamhet gäller det att hantera den så att man mår så bra som möjligt trots omständigheterna.

— Omfamna ensamheten och kritisera inte dig själv för att du är ensam. Ofta är det just att man underkänner sig själv för att man inte hittar ett socialt sammanhang som gör att man mår dåligt, men man kan konstatera att man är ensam och bestämma sig för att göra något åt situationen.

Förändringar handlar alltid om att ta sig över ett motstånd. Det kan kännas obekvämt att prata med grannen eller med kassörskan i matbutiken, men låt inte den känslan bli vägledande. Fråga en kollega om ni kan äta lunch, gå med i en förening eller anmäl dig till en kurs.

— Hemlighåll inte dina känslor utan dela din ensamhet med andra. Berätta för någon hur du känner eller skriv på ett forum på Facebook. Att ge andra förtroenden bygger närhet. 

LÄS ÄVEN: Varför blir vi kvinnor lyckligare efter skilsmässa?

Våga prata om att du är ensam

Att erkänna ensamheten och våga prata om den gör också att man bryter tabut kring den. Det ger dig kraft.

Det är också lätt att idealisera och tro att alla andra är lyckliga i sina relationer. Den bilden förstärks av sociala medier, där folk titt som tätt visar upp sina ”perfekta liv”, men det är viktigt att inse att det inte är en sann bild av verkligheten, menar Sara Burlin Pellbäck.

LÄS ÄVEN: Inte sugen? Läs sexologens 10 tips för att hitta sexlusten

Så bryter du ensamheten –om du vill!​

 • Steg ett är att skapa en förståelse för ditt mönster att dra dig undan. Skam och ledsenhet över ensamhet gör att du kan hamna i en ond cirkel och undviker sociala sammanhang.
 • Inse att ensamheten inte är evig. Bara för att du är ensam just nu innebär det inte att du alltid kommer att vara det. Ensamheten går att bryta.
 • Ansträng dig och våga ta kontakt med andra. Hälsa på grannen, småprata med kassörskan och föreslå lunch för en kollega på jobbet.
 • Fundera på i vilka sammanhang du kan träffa människor med samma intressen som du själv. Gå med i en förening eller anmäl dig till en kör eller en kurs i matlagning.
 • Välj vilka du vill bli vän med och investera tid och intresse i dem du känner samhörighet med.
 • Våga tro på att andra människor vill dig väl. Det ger dig mod i sociala sammanhang.
 • För att bygga en relation måste man våga visa sårbarhet och brister. Det väcker empati hos andra.
 • Släpp dina föreställningar om att du är en ensamvarg – du är kanske mer social än du tror.

LÄS ÄVEN: Åldras med glädje: 9 enkla steg till ett längre och lyckligare liv