Läk kroppen med gongbad – skapa balans och frigör blockeringar

Vid ett gongbad översköljs ditt inre av ljudet och vibrationerna från en gong, ett uråldrigt instrument som länge använts för att läka psykiska obalanser. Hälsas Anna Flodberg tog en paus i vardagsstressen och lät sig omslutas av de läkande tonerna.

Text: Anna Flodberg
Foto: Anton Svedberg

Rummet är inrett med mjuka, tunna ullmattor som ligger utspridda på det matta trägolvet. På varje bädd ligger en ihoprullad bomullsfilt och en liten kudde. Väggar och tak är vitmålade och längst fram i lokalen står en lavalampa och sprider ett varmt, orangefärgat sken i rummet. Det är söndag morgon och jag befinner mig i Balansinstitutets lokaler i Stockholm. Snart ska jag vara med om en upplevelse jag aldrig tidigare varit med om, att i tre timmar översköljas av frekvenser och vibrationer från en gong, ett så kallat gongbad.

LÄS ÄVEN: Stressexperten: Kroppen har alltid rätt – ta signalerna på allvar

Gongen är ett av våra äldsta instrument och har rötter ända tillbaka till bronsåldern. Den har i årtusenden används för olika syften, som att få odlingar att växa bättre till att läka människors psykiska obalanser. En gong ser ut som en rund, platt metalltrumma och byggs i flera olika storlekar, vilket ger dem olika toner, och möjlighet till att spela melodier. Den vibrerar med 72 000 olika frekvenser, lika många som våra meridianer i kroppen och fungerar som en slags stämgaffel som sägs vibrera in på cellnivå och skapa balans och frigöra mentala, emotionella och fysiska blockeringar. Under ett gongbad sägs djupt liggande spänningar släppa och man känner sig avslappnad och liksom tömd efteråt.

Läk kroppen med gongbad
Sara Emilionie rör sig smidigt som en katt mellan de två gongarna på ett teatraliskt sätt. Det är som en vacker dansföreställning som ingen ser – eftersom övriga deltagare ligger på golvet och blundar.

Aktiv vila

Jag lägger mig på en matta, precis under två stora gongar som pryder väggen framför mig. En deltagare bakom mig, en ung tjej, klädd i vit topp och tights, undrar lite försiktigt om det är första gången jag är här, och om jag verkligen ska ligga så nära gongarna i så fall. Det kan bli väldigt högt och intensivt ljud menar hon, och det kan vara obehagligt om man inte är van. Men om jag ändå vill ligga där, ger hon mig rådet att vända mig om på mage, bort från gongarna om det blir för intensivt. Jag tackar tacksamt för tipset och lägger mig tillrätta på madrassen för att försöka varva ner och låta den stress jag hade på morgonen rinna av mig och fokusera på det som ska komma.

– Det är sällan vi ligger ner och bara vilar på det här sättet – den aktiva vilan, när vi inte ska någonstans, inte uträtta någonting utan bara ligga och andas. Så lägg märke till hur det känns att andas. Är den djup, ytlig eller spänd? Försök inte påverka den, bara andas in och ut, säger gong-instruktören och yogaterapeuten Sara Emilionie och blickar ut över lokalen där vi deltagare har spritt ut oss på de mjuka bäddarna.  

LÄS ÄVEN: 4 steg till ett stressfritt liv: Expertens guide

Det här med att andas in och ut genom näsan gör tyvärr inte alla idag menar Sara. Hon ber oss att följa andetaget i magen och känna hur vi andas. Sedan får vi placera en hand på magen för att känna hur luften fyller ut på inandning och sjunker in på utandning. 

Innan själva gongbadet ska inledas ska vi göra några rörelser från medicinsk yoga för att förbereda kroppen. Sara kallar passet för ”Fri från stress”, och det låter ju lovande tänker jag som känt en hel del av den varan den senaste tiden. Och det är som om hon läser min tanke, för i nästa mening säger hon med glimten i ögat att vi inte ska ha för stora förväntningar nu, utan att det bästa är att släppa alla förväntningar och bara vara i andetaget och sedan se vad som händer. 

Formulera en intention

Efter en serie av skönt stretchande ryggflex, nackrullning och framåtfällning lägger vi oss långsamt ner för att förbereda oss för gong. Men först en sista övning.

– Nu ska ni få formulera en intention med dagens gong. Det kan vara att ge er själv en stunds återhämtning, det kan vara att fylla på med kraft och energi eller det kan vara att släppa taget om någonting. Det kan vara vad som helst, det är du som vet vad du behöver, säger Sara och för ihop händerna framför bröstkorgen, handflatorna ihop och gnuggar dem lätt. Vi gör efter henne.

–Tummarna in mot bröstbenet, slut er ögon. Nu tar vi tre djupa andetag gemensamt, samtidigt som var och en av er formulerar sin intention.

Snart därefter hörs ett lågt och dovt ljud från gongen, som blir mer och mer intensiv. Ljudet påminner om kyrkklockor som slår lite i otakt och när det blir mer intensivt påminner de mer om filmmusik till en skräckfilm. Det är ett melodiskt och dramatiskt ljud. Jag kan riktigt känna vibrationerna genom kroppen. Men det är inte obehagligt, mer av ett behagligt pirr. Jag tjuvkikar lite på Sara och blir överraskad över hur vackert det ser ut när hon smidig som en katt rör sig mellan de två gongarna på ett teatraliskt sätt. Det är som en dansföreställning som ingen ser mer än jag, för alla andra ligger på golvet och blundar.

LÄS ÄVEN: Vad händer i kroppen när man sover? Sömnexperten förklarar

– Så låt nu gongen få flöda genom dig, säger Sara medan hon slår några kraftfulla slag för att hjälpa oss att få kontakt med vår självläkande kraft. Om ni känner motstånd kan det vara så att gongen krockar mot en blockering som ni har. Se då om du bara kan öppna upp dig, välkomna och släppa taget så du låter gongen vibrera genom dig istället för att krocka, fortsätter hon.

Om gongen låter för mycket är det vanligt att man reagerar med obehag, då är det bara att andas in och ut och påminna sig själv om att obehag inte är farligt, förklarar Sara. 

Våga släppa taget

Det viktigaste enligt henne är att vi vågar släppa taget. Och de flesta har någonting vi behöver släppa taget om – en gammal sorg eller något tjafs med en vän. Ibland är vi inte redo att släppa taget om det stora, då kan vi börja med det lilla. Ibland förbereder vi oss i flera år och sedan släpper vi taget i ett enda ögonblick. Eftersom vi inte vet vilket gongslag som är vårt gongslag så uppmanas vi att passa på att använda varje gongslag till att släppa taget.

Plötsligt byts gongens kraftfulla ton ut mot ett plingande ljud som påminner om en speldosa som vevas runt. Det är en glad, ljus ton som känns behaglig.

– Föreställ att det är Tingeling som kommer när du hör klockorna ovan ditt huvud och passa på att önska, nu när du släppt taget och gjort plats för något nytt. Vad skulle du behöva fylla på med, säger Sara medan hon går runt bland oss och vevar på speldosan.

Plinget får avsluta första delen av gongbadet. Efter 20 minuters välbehaglig paus där vi kan välja att stanna kvar och vila eller ta en frukt och dricka te inleds andra akten med några fler medicinska yogarörelser. Därefter får vi komma upp i lätt meditationsställning.

– Vi ska nu sätta oss i ett lite mer vaket tillstånd, säger Sara och tipsar oss om att sitta på en kudde så att bäckenet lutar lätt framåt. 

LÄS ÄVEN: Frekvensterapi stimulerar kroppen till läkning: ”Ställer om cellerna”

Innan hon börjar spela på gongen säger hon att allt färre vågar stanna upp utan att kolla mobilen, läsa tidning eller prata i telefon. Hon menar att vi inte vågar känna efter hur vi mår längre.

– Vi kan gråta oss till ökad medvetenhet men också skratta oss till ökad medvetenhet, säger Sara. Vi behöver våga möta det som är. För att känna lust måste vi också tömma inkorgen ibland. Gongen hjälper dig med det, betonar Sara.

Och med handen på hjärtat känner jag verkligen att hårddisken blivit rensad, eller i varje fall bättre sorterad efter det tre timmar långa gongbadet denna kyliga söndagsförmiddag. Mina meridianer, celler och inre organ har verkligen fått sig en rejäl föreställning och jag hoppas och tror att vissa toner och frekvenser i min kropp nu är samstämda efter det här uppfriskande badet av vibrationer.

Läk kroppen med gongbad
Ljudet från gongen påminner om kyrkklockor som slår lite i otakt och när det blir mer intensivt påminner det om filmmusik till en skräckfilm. Det är ett melodiskt och dramatiskt ljud.

Så funkar gongen

Varje slag på gongen ger en mängd vibrationer som vi uppfattar som ljud men som vi också kan känna i kroppen. ​

Gongen vibrerar med 72 000 olika frekvenser, lika många som våra meridianer i kroppen och sägs vibrera ända in på cellnivå och lösa upp spänningar, minska låsningar och stimulera cirkulation. 

Ett gongbad kan vara mycket avslappnade och avstressande för kropp och själ då vibrationerna sägs ta sig förbi våra tankar och medvetande, och på så sätt påverka oss på ett djupare plan. ​ 

Gongbad – så går det till​

Under ett gongbad får man ligga ner på ett mjukt underlag och slappna av medan instruktören slår på en eller flera gongar, som då sprider kraftfulla vibrationer i form av ljud i olika frekvenser. 

Ett gongbad kan pågå i allt från några minuter till flera timmar, beroende på om det är en del i ett annat pass eller endast gong.

Vi kan påverkas känslomässigt under och efter gongbadet eftersom det löser upp blockeringar i kroppen och öppnar upp våra chakran. Det är viktigt att låta känslorna komma och inte trycka undan dem eftersom det kan vara blockeringar i vår kropp som frigjorts. 

LÄS ÄVEN: Håll igång hjärnan – och hitta din nya favorithobby

​Det är bra att dricka mycket vatten efter ett gongbad för att hjälpa kroppen att renas och helas. Det sägs att effekten av gongen kan fortsätta under flera dagar efter själva gongbadet, och det kan också vara bra att tänka på att ta det lite lugnt direkt efter ett gongbad eftersom man ofta är öppen och därför kan vara extra mottaglig för intryck och energier av olika slag.

Är du nyfiken på gongbad?

Gongbad erbjuds på flera platser i Sverige och då ofta i samband med ett yogapass, men också som ett separat pass. Läs mer och boka pass på Balansinstitutet i Stockholm, www.balansinstitutet.se​