Piggare, friskare, starkare med adaptogener

En funkar bäst mot stress och infektioner, en annan fungerar uppiggande och förbättrar minnet. Lär dig allt om de sex mest kända adaptogenerna.

Effekten av adaptogener

Förbättrar immunförsvaret 

Ger ökad energi 

Ger snabbare återhämtning 

Förbättrar koncentration och fokus 

Minskar oro 

Förbättrar sömnen

Ökar välbefinnandet

 

Adaptogener är växter som kan hjälpa kroppen att klara stress och andra påfrestningar. En adaptogen anses öka välbefinnande och ork genom att stärka kroppen mentalt och/ eller fysiskt när den utsätts för stress. Det kan handla om psykisk press men också hårt fysiskt arbete eller elitidrott. Tanken är att adaptogenerna också ska minska stressens skadeverkningar och att de ska vara ofarliga för oss att använda. 

Begreppet adaptogen innefattar elva olika växter – däribland rosenrot, ashwagandha, schisandra, rysk rot och ginseng. De verkar genom att aktivera cellernas egna skyddsmekanismer för att på så sätt normalisera och anpassa kroppsfunktioner och återskapa balans. Funktioner som ämnesomsättning, signalöverföring, hormonbalans, enzymaktivitet och cellandning påverkas.

I Sverige blev adaptogenerna kända under 1970¬ och 80-¬talen då läkeväxter som ginseng och rysk rot kom ut på marknaden. Under senare år har inte minst rosenrot blivit en storsäljare, som framför allt marknadsförts som uppiggare. Flera adaptogena växter är idag godkända som traditionella växtbaserade läkemedel. Det innebär att registreringen grundar sig på erfarenheter av en långvarig användning och inte på studier av effekten.

Piggare, friskare, starkare med adaptogener
Den ayurvediska adaptogenen ashwaganda anses vara bra mot fysisk och mental svaghet, oro och obalans i sköldkörteln, bland annat.

6 nötter, bär och rötter – med adaptogena egenskaper

Ashwaganda – Välkänd inom den indiska ayurvediska medicinen, med en dokumenterad användning under mer än 4 000 år. Anses vara bra mot trötthet, fysisk och mental svaghet, oro, obalans i sköld- körteln, dåligt minne, bristande sexuell lust och fertilitet samt övervikt.

Ginseng– En av de verkligt gamla medicinalväxterna som har använts i kinesisk medicin i över 5 000 år. Anses vara uppiggande, förbättra minnet och koncentrations- förmågan samt stärka immunförsvare.

 

Piggare, friskare, starkare med adaptogener
Schisandra, de små röda bären från Kina, ska vara bra mot trötthet och stress.

Malabarnöt– Är det svenska namnet på växten Adhatoda vasica, men det är egentligen inte en nöt utan en växt. Malabarnöt växer vilt i Asien och har använts inom den traditionella medicinen i mer än 2 000 år. Extrakt av bladen är muskelavslappnande, luftrörsvidgande och hostdämpande och har använts mot allt från feber till astma och bronkit. Anses stärka immunförsvaret. 

Rysk rot– Kallas även sibirisk ginseng. Används främst för sina egenskaper att skydda kroppen mot stress, trötthet och infektioner. Den lär även vara bra för återhämtning efter fysisk aktivitet. 

Rosenrot– Innehåller en rad olika ämnen, bland annat alidrosid som anses verka stimulerande och samtidigt minska de negativa effekterna som stress har på kroppen. Anses höja den mentala prestationen, koncentrationen och skärpan. 

Schisandra– Är en buske med små röda bär som växer vilt i norra Kina. Med sina adaptogena egenskaper anses den vara effektiv mot stresssymtom. Används också för sina egenskaper mot framför allt fysisk trötthet.

 

Rätt mat och motion – bästa medicinen mot artros!

"Växtbaserade 
läkemedel underskattas"