Körsång – ett lyckopiller utan biverkningar!

Emmalena Flyman är inte bara författare till boken "Kärleken till en kör" – hon är dessutom en av de hundratusentals svenskar som upptäckt vilken boost det är för humöret att ta ton tillsammans med andra. Och hälsoeffekterna är många!

Emmalena Flyman har sjungit i kör sedan lågstadiet, endast med ett kort uppehåll under studietiden. Idag är hon med i den lilla värmländska orten Gravas kyrkokör, med övning varje tisdagskväll.

–       Visst kan det kännas lite motigt att ge sig iväg hemifrån en kall och mörk vinterkväll, men det är alltid värt det. Jag känner mig alltid mycket piggare och gladare efteråt!

En uppfattning hon delar med alla de körledare, -sångare och kompositörer som hon och maken Hans intervjuat för boken ”Kärleken till en kör”.

–       Alla pratade om den energikick de får – och det stämmer ju väl överens med den forskning som finns. Till exempel utsöndras kroppens eget må-bra-hormon oxytocin när vi sjunger tillsammans med andra, vilket får oss att känna oss lugna, harmoniska och avslappnade. Dopamin ger en känsla av ”flow” och man har exempelvis i studier på personer med psykisk ohälsa sett att de fått bättre självkänsla och ett större välbefinnande när de börjat sjunga i kör, berättar Emmalena.

Dessutom är körsång en dunderkur för den stressade nutidsmänniskan. I boken kallar Emmalena körsången för ”ett mindfulnesspass i toner”.

–       När vi sjunger sjunker halten av stresshormonet kortisol, vilket i sin tur minskar det inflammatoriska påslaget i kroppen – det som bidrar till många av våra vanligaste sjukdomar.

Dessutom stärks immunförsvaret.

–       Man har i studier sett att en av kroppens egna antikroppar, IgA, som försvarar slemhinnorna mot virus och bakterier, ökar när vi sjunger. Dessutom stiger pulsen, vilket gör att vi kan likna sången vid ett träningspass, säger Emmalena som till vardags arbetar som läkare.

Själv framhåller hon gärna den sociala aspekten av att sjunga i kör.

–       För mig är det något av det trevligaste – att jag får vara tillsammans och umgås med människor jag kanske inte skulle träffat annars. Vi har ofta en tendens att vara ganska snäva i våra sociala kontakter, men i en kör möts verkligen alla sorters människor i olika åldrar och med olika bakgrunder. Till exempel har man sett att körsång är en utmärkt genväg till gemenskap för nyanlända. En annan aspekt jag gillar är att man skapar något tillsammans och jobbar för ett gemensamt mål. Summan blir viktigare än delarna. Det är en häftig känsla!

Att som nybörjare hitta rätt kör behöver inte vara svårt. Med en halv miljon utövare över hela landet finns det körer på alla nivåer – från de enklaste sjung-på-jobbet-körerna till de mest avancerade kammarkörerna.

–       Gör gärna lite efterforskningar innan. Läs på hemsidor eller ring och prata med körens kontaktperson. Och när du väl börjar – ge det lite tid. Alla är barn i början!

Körsång – ett lyckopiller utan biverkningar!
Emmalena Flyman har skrivit texten i ”Kärleken till en kör” och maken Hans har tagit bilderna i boken.

Sjung för hälsan!

  • Minskad rädsla & oro
  • Mindre stress
  • Mer glädje
  • Bättre självkänsla
  • Ökat ”flow”
  • Sänkt blodtryck
  • Mindre inflammation
  • Stärkt immunförsvar
  • Ökad gemenskap

Hitta din kör!

På Sveriges körförbunds hemsida kan du söka efter körer där du bor.

www.sverigeskorforbund.se

Sveriges kyrkosångsförbund är Sveriges största körsångsförbund.

www.sjungikyrkan.nu

Joyvoice har 250 popkörer över hela landet och vänder sig till alla som vill sjunga.

www.joyvoice.se

Kolla även in studieförbunden!