Kärleksfulla recept till alla hjärtans dag – som faktiskt är bra för hjärtat

Rödbeta, lakritsrot, nypon, avokado, pumpafrön, bär, sötpotatis, kakao…Många råvaror från naturen innehåller de vitaminer, mineraler och fettsyror som gör gott för vår viktigaste muskel: hjärtat. Bjud någon du tycker om
på alla hjärtans dag (eller vilken dag som helst!) på dessa kärleksfulla recept!​

Text: Cecilia Davidsson
Foto: Eva Hildén

Smoothiebowl med citronmeliss

Kärleksfulla recept 
för ditt hjärta​!

Citronmeliss, eller hjärtansfröjd som den också kallas, är en lättodlad läkeört med många goda egenskaper. Den har bland annat lugnande verkan på hjärtat och dess aktiva ämne sägs kunna sänka både puls och blodtryck. Här får den samsas med kaliumrik banan och fryst blomkål som gör smoothien extra fluffig och god. Baobab är en frukt som torkas och därefter mals ner till ett näringstätt pulver, rikt på vitaminer, mineraler, antioxidanter och passar perfekt att ha i en smoothie.

2 portioner

3-4 dl fläder- eller kamomillte, som fått svalna
1 ½ dl fryst banan (ca 1 banan)
1 ½ dl fryst blomkål
2 msk ljus tahini
1 kruka citronmeliss, blad och stjälk
30 g bladspenat
½ citron, skalad
1 msk baobabpulver
2 msk surkål

Gör så här:

Mixa samtliga ingredienser till en krämig smoothie och spä med mer te för lösare konsistens. Toppa din bowl med vad du kan tänkas ha hemma eller som här med frystorkade hallon, frysta bär, persimonfrukt, hampafrön, kokosflingor, chiafrön och råa kakaonibs.

Havrepizza med pumparöra och svamp

Kärleksfulla recept 
för ditt hjärta​!

Pizzabotten (4 st):

1 ½ dl gula linfrön
3 dl vatten
5 dl havreflingor
2 tsk lökpulver
1 tsk örtsalt
1 msk olivolja
½ blekselleristjälk

Gör så här:

  1. Lägg linfrön med vatten i en skål. Rör runt och låt stå i rumstemperatur cirka 30 minuter tills fröna geleat sig.
  2. Använd en matberedare och mixa samtliga ingredienser till en deg. Sätt ugnen på 120 grader, gärna varmluft.
  3. Dela degen i 4 delar. Klä två plåtar med bakplåtspapper och forma varje deg till en 4 mm tjock rund pizza. Använd en mindre slickepott eller baksidan av en sked.
  4. Baka pizzabottnarna i ca 50 minuter, vänd på dem efter halva tiden och avlägsna pappret. De ska bli ganska torra.

Pumparöra:

4 dl hokkaidopumpa, tillagad
1 msk bjäst
1 dl havremjölk eller liknande
1 msk citronjuice
1 tsk örtsalt
svartpeppar från kvarn

Gör så här:

Mixa samtliga ingredienser i en blender eller med en stavmixer. Ställ åt sidan tills pizzorna ska toppas.

Topping:

½ skalad rödlök
½ dl äppelcidervinäger
1 tsk kokossocker
1 nypa havssalt
200 g skogschampinjoner
1 msk äppelcidervinäger
1 msk tamari
30 g basilika
½ citron, juice och finrivet skal
1 msk b-jäst
½ tsk örtsalt
1–3 tsk svartpeppar från kvarn
½ dl olivolja + 2 msk till stekning
2 små gula paprikor
10 g rucola 
10 g rosésallad

Gör så här:

  1. ​Dela löken i två delar rakt igenom så att lökringarna blir 1–2 cm tjocka.
  2. Blanda vinäger, kokossocker och en nypa havssalt i en glasburk med lock. 
  3. Fördela de något tjockare lökringarna ner i burken. Skaka om och ställ åt sidan till servering.
  4. Skiva champinjonerna. Hetta upp 2 msk olivolja i en stekpanna. Sänk till medelhög värme och stek svampen. Rör runt då och då.
  5. Tillsätt äppelcidervinäger och tamari och rör runt. När vätskan absorberats, dra av från värmen. Låt svalna i en skål tills pizzorna ska toppas.
  6. Finhacka basilikan. Lägg basilika i en skål, tillsätt citronjuice, rivet skal, bjäst, örtsalt, svartpeppar och ½ dl olivolja och rör runt. Smaka av och ställ röran åt sidan. Här kan du även pressa i en vitlöksklyfta.
  7. Skär rundlar av paprikorna.
  8. Börja med att fördela pumpakrämen på pizzorna och bred ut den jämnt. Toppa med sallad, svamp, lökringar, basilikaröra och skivad paprika. Toppa till sist pizzorna med basilikablad och svartpeppar från kvarn. Skär pizzorna med en vass kniv, 4–8 bitar per pizza, och servera som mingelmat.​

Chokladmousse med sötpotatis

Kärleksfulla recept 
för ditt hjärta​!

Sötpotatis är en favorit i köket och så användbar – till och med i en dessert! Den är rik på antioxidanten A-vitamin och folsyra samt fibrer. Sötpotatisen har antiinflammatoriska egenskaper och passar perfekt i en meny för att stärka hjärtat. Här kommer en tillsammans med rå choklad som är rik på flavanoider – antioxidanter som kan skydda hjärta och kärl och verkar gynnsamt för cirkulationen och ökar din serotoninnivå – samt rik på magnesium. Och dadlar rika på kalcium, kalium, zink, järn, koppar, magnesium och fibrer. Här finns all anledning att förlusta sig i chokladmousse…

4 portioner

300 g sötpotatis
3 msk rå kakao
4 medjool dadlar, utan kärna
2 dl plantmjölk, t.ex. kokosmjölk, havremjölk, mandelmjölk
1 nypa Havssalt
1 krm vaniljpulver

Till servering:

Färska eller frysta bär
Kakaonibs

Gör så här:

  1. Du kan antingen tillaga sötpotatisen hel i ugnen, ca 40 minuter på 180 grader. Och när den svalnat: skär upp skalet och använd en sked att ta ut ”purén” med. 
  2. Eller skala sötpotatisen, skär den i kuber och koka mjuk under lock i 20 minuter.
  3. Lägg sedan sötpotatisen i en blender eller matberedare och mixa tillsammans med kakao, dadlar, plantmjölk, havssalt och vaniljpulver. Smaka av krämen/moussen och fyll upp i en spritspåse.
  4. Servera chokladmoussen i vackra glas med bär och kakaonibs.

Rödbetsjuice med blåbär och kombucha

Kärleksfulla recept 
för ditt hjärta​!

Till denna mellanmålsjuice har en rå pressad rödbetsjuice med aningens äppelcidervinäger använts ihop med pressad blåbärsjuice och kombucha. Både rödbeta och blåbär är kraftigt antioxidant och näringstäta. Kombuchan passar perfekt att bryta den något kompakta smaken med och bidrar ju med goda bakterier och enzymer.

1 glas

1 dl rödbetsjuice, t.ex. från” Rå”
1 dl blåbärsjuice, t.ex. från ”Rå”
½ dl kombucha, med eller utan smak

​Gör så här:

Häll upp allt ihop i ett glas och servera.