Detta hamnar oftast i soporna

97 kilo – så mycket matavfall slänger varje svensk under ett år. Och det finns varor som vi tenderar att kasta oftare än andra. Det visar en ny Sifo-undersökning.

Matkedjan Willys har satt upp som mål att halvera sitt matsvinn till 2025 och de har redan infört en rad åtgärder i landets butiker. Till exempel sänker man ofta priset på varor som håller på att gå ut i datum eller säljer ut lådor med frukt och grönt som snart måste ätas. Andra initiativ är att man använder gammalt bröd i öltillverkning och frukt och grönt i juicer, samt att man skänker överbliven mat till lokala välgörenhetsorganisationer.

För att ta reda på vilka varor som vi tenderar att slänga mest gjorde man nyligen en undersökning tillsammans med Sifo.

I topp hamnade mjukt bröd, som 46 procent av de tillfrågade sa sig ha slängt de senaste 30 dagarna. Därefter följde gurka (30 procent), bananer (27 procent), clementiner (24 procent), tomater (23 procent) och mjölk (22 procent).

–Ju bättre kunskap vi har kring vad exakt det är som slängs, desto större chans att vi lägger fokus på rätt saker. Ta bröd till exempel, bara genom att tex på ett systematiskt sätt prissänka bröd med kort datum lyckades vi minska Willys brödsvinn med 17 procent förra året. Små grepp som gjorde enorm skillnad, säger Thomas Evertsson, vd på Willys, i ett pressmeddelande.

 

Detta hamnar oftast i soporna

Har du koll på prylsvinnet?

Hellre grönt än…