Stanna, blunda, andas… lev!​

Att finna ett inre lugn i vår stressiga tillvaro är inte det lättaste. Men det är en superkraft som kan hjälpa dig att leva mer autentiskt och klara yttre påfrestningar bättre. Äventyraren Annelie Pompe vet vad hon talar om – och här ger hon dig verktygen att lyckas.


Stanna, blunda, andas… lev!​
Äventyraren Annelie Pompe har bland annat slagit världsrekord i fridykning och bestigit Mount Everest. Foto: Pontus Engberg

När man hänger på en klippvägg cirka 8 000 meter över havet går det inte att låta tankarna irra iväg, då gäller det att inte förlora fokus. Men har man bara ett inre lugn så klarar man av allt som händer på utsidan. Den insikten har hjälpt professionella äventyraren Annelie Pompe att bland annat slå världsrekord i fridykning och bestiga Mount Everest. 

— Det handlar om 70 procent mental styrka och resten fysisk. Utan den mentala styrkan skulle jag aldrig klara av det jag håller på med, säger hon.

Annelie tycker att vi jobbar alldeles för mycket med de yttre delarna av vårt liv men glömmer bort att insidan är lika viktig. Redan som 14-åring hittade hon psykologen Lars-Eric Uneståhls mentala träning och förstod hur viktig tankens kraft är för att klara av en utmaning.

— Många går på gym eller är ute och springer, men vi borde träna mer mental träning i vardagen, säger Annelie, som precis kommit ut med boken ”Inre lugn”, där hon delar med sig av sina råd och tips på hur man hittar lugnet mellan jobb, stressiga möten och hämtningar på förskolan.

När Annelie började tävla i klättring kom hon för första gången i kontakt med yoga och meditation. 

— Jag var väldigt rastlös, men meditationen lugnade tankarna och skapade fokus. 

Men den största genomgående upplevelsen på djupet var när hon åkte iväg på sin första tystnadsretreat 2005. Där fick hon inte prata, läsa, skriva, träna eller använda dator eller mobil. Hon kunde inte fly från sig själv.

— Det är när tankarna saktar ner som man klarare kan se och förstå vart man är på väg. Och då kan man fråga sig: ”Vill jag vara på väg dit jag nu eller vill jag i själva verket någon annanstans?”​

Att vi ständigt är omgivna av sådant som pockar på vår uppmärksamhet är ett problem, menar Annelie. Emellanåt behöver vi stänga av alla distraktioner, som mobiltelefonen, datorn och alla krav från omgivningen, för att hitta oss själva.

​I nya boken vill hon hjälpa oss med just det genom fyra steg — stanna, blunda, andas och lev autentiskt, en naturlig ordningsföljd som leder till lugn och harmoni.

Stanna handlar om att bokstavligt talat dra i handbromsen. 

— Vi har aldrig tid att stanna upp. Men saktar man ner kroppen blir också sinnet mer stilla. Det kan handla om att göra saker lite långsammare, som att laga mat och hinna smaka på maten utan att läsa mejl eller skicka meddelanden samtidigt.

Att stanna upp kräver mod, menar Annelie. Man kan upptäcka att man inte trivs på jobbet eller är olycklig i sin relation, saker som man behöver ta itu med.

Blunda syftar på att se inåt istället för utåt. Då blir man bättre på att lyssna och hitta de svar som man kanske behöver, som vad man egentligen vill eller borde göra i sitt liv. Det handlar om att få in meditationen i vardagen och sitta ner och blunda en stund. 

— Gör det enkelt för dig. Sätt dig ner på en stol och blunda i en minut. Nästa gång blir det kanske två minuter. Ge dig själv möjligheten att lyckas. Det är bättre att sitta en minut varje dag än en halvtimme i veckan. Man kan också stjäla till sig någon minut här och där när man sitter på bussen eller står i kassakön, till exempel.

 

Stanna, blunda, andas… lev!​
”En äventyrares guide till inre lugn” har utkommit på The book affair förlag.

Tredje steget, andningen, är viktig, poängterar Annelie. I vårt västerländska stressiga samhälle andas de flesta högt upp i bröstet. Men om man andas med djupa andetag mår man bättre. — Andningen är en spegelbild av hur vi mår. Andas man med djupa andetag påverkas också kropp och sinne att bli lugnare.

Det fjärde och sista steget, lev autentiskt, är en naturlig följd av de tre tidigare. Har man lyckats med dem, får man insikter om hur man hittar sina mål och drömmar, vad som är viktigt i livet och att frigöra sig från hur andra tycker att man ska vara eller leva.​

— Att leva autentiskt är att följa sin egen väg. Det är ju mycket lättare att följa den stora massan. Att ge sig in i det som är ovisst är modigt. Om du följer din egen väg, vet du inte vad som kommer att hända. Men vi lever bara ett liv. Det är synd att slösa bort det genom att leva som andra vill och inte som man själv önskar.

Själv har Annelie lyckats uppfylla sina drömmar över förväntan. Hon har varit på sju kontinenter och bestigit det högsta berget. Idag lever hon på att göra det som hon tycker är allra roligast.

— Att uppfylla drömmar handlar hela tiden om små steg, för det händer inte över en natt. Och att misslyckas på vägen är en del av det hela. Men det gäller att orka fortsätta och inte ge upp utan tro på det du vill, säger Annelie.

Därför hjälper meditation

Ut i naturen – för ökad hälsa och livskvalitet!