3 av 10 unga röker

Trots de senaste årens förbud röker fortfarande ungefär 30 procent av våra skolungdomar – och nio av tio säger sig göra det på grund av sina kompisars påverkan. Detta vill nu A Non Smoking Generation förändra genom en lagstiftning om en tobaksfri skoltid.

Rökning smittar. Det visar siffrorna som A Non Smoking Generation tagit fram. Men om det skulle finnas en lag som förbjöd tobak under skoltid skulle det bli lättare för unga att stå emot grupptrycket, menar organisationen.

–       Kompisars påverkan och vilja att passa in är de vanligaste skälen till att börja röka enligt barn och unga. De skulle slippa känna den pressen och vi arbetar för en tobaksfri norm bland elever och personal i skolan, skriver A Non Smoking Generations generalsekreterare Helen Stjerna, i ett pressmeddelande.

Man vill också från organisationens sida se en förbättring av tobakslagarna där man sätter stopp för all marknadsföring, även den ”dolda” som förekommer i redaktionell media, TV, film, musik och via influencers, till ett värde av flera miljoner.

I en ny film visar man på hur våra omgivningar blivit allt mer tobaksfria på senare år, med förbudet på restauranger sedan 2005 och fler och fler rökfria arbetsplatser.

–       Det är dags att även barnens vardag blir tobaksfri. Tobaksfri skoltid är ett självklart var för en bättre hälsa, bättre läromiljö och en hållbar värld, säger Helen Stjerna.

Här kan du skriva på för en tobaksfri skoltid. Underskrifterna kommer att presenteras för våra politiker.