Små saker kan göra stor skillnad!

Är du trött på löpsedlar som lovar underverk med din kropp? Längtar du efter hälsotips som är hållbara i längden och som bygger på vetenskapliga fakta? Då ska du spana in boken "Frisk utan flum".

Det behöver inte vara svårt att leva hälsosamt. Med små enkla knep i vardagen kommer du långt. Det är huvudbudskapet i Maria Ahlséns och Jessica Norrboms bok ”Frisk utan flum” (Fri Tanke). Med en bakgrund i den akademiska världen – Jessica är molekylärbiolog och Maria biokemist och båda är medecine doktor i fysiologi – saknade de vetenskapligt underbyggda råd i hälsodjungeln.

–       Det finns så många hälsomyter, särskilt kring mat, säger Maria. Vi såg dem på löpsedlarna och tänkte: ”Det är inte rätt att folk ska få läsa sådana tokigheter!”

Istället för att konstla till det – till exempel genom att äta väldigt mycket eller väldigt lite av vissa typer av livsmedel – är Marias och Jessicas råd att äta varierat.

–       Då får kroppen alla byggstenar den behöver. Tallriksmodellen är fortfarande högst relevant och väl genomforskad. En fjärdedel av tallriken fylls med proteinrika livsmedel, resten av tallriken delas sedan upp i två lika stora delar. På den ena lägger man kolhydrater och på den andra grönsaker.

Att det behövs mer upplysning i samhället är de överens om.

–       Trots att vi lever allt längre och att de som skattar sin hälsa som god blir fler, finns det mycket att göra. Vi rör oss alldeles för lite och 51 procent av den vuxna befolkningen klassas som överviktig eller fet. Barn och ungdomar äter för lite grönt och får alldeles för mycket energi från sötsaker och drycker. Det här ses framför allt i områden med lägre utbildning och där man har det sämre ställt. Där måste politikerna vakna och göra något.

Man kan dock göra mycket själv för sin hälsa, men det kräver arbete och planering. Ansvaret för att hålla i goda vanor ligger i stor utsträckning på oss själva, menar Jessica och Maria.

–       Vill man leva hälsosamt får man lägga ner lite jobb på det. Är man till exempel ute efter effekt av sin träning så räcker det inte med promenader. Då måste man ta i mer och bli svettig eller trött i musklerna. Å andra sidan behöver man då inte hålla igång lika länge som när man promenerar!

Och som sagt – det finns många enkla knep att ta till.

–       Är sju knäböj när du borstar tänderna allt du får till – bra! Då har du i alla fall gjort något. Samma sak när det gäller kosten. Lägg till en morot på tallriken, då har du kommit en liten bit på väg. Men behöver inte göra ”allt” på en gång när man bestämmer sig för att leva mer hälsosamt. Det är en vanlig fälla som många går i.

I ”Frisk utan flum” följde Jessica och Maria 16 personer som under fyra månader fick leva mer hälsosamt, beträffande kost, träning och återhämtning från stress.

–       Det som var mest slående var att kunskapen och välmåendet ökade markant. ”Jag kommer aldrig att vilja äta en måltid utan grönsaker” var det någon som sa efteråt. Och alla blev jätteförtjusta i sina aktivitetsarmband där de kunde kontrollera sin puls under träningen. För många blev det en aha-upplevelse när de fick veta hur mycket de faktiskt måste ta i för att det ska ge effekt på kroppen.

Lyssna på podden!

Maria och Jessica finns också att lyssna på i ”Frisk utan flum-podden”. Där pratar de om aktuella ämnen, reder ut hälsomyter och delar med sig av tips.

Håll dig frisk!

  • Ät mycket grönsaker, minst 500 gram om dagen.
  • Var måttlig med kött, alkohol och socker. Varje dag är inte en fest!
  • Öka vardagsrörelsen, minska inaktiviteten.
  • Träna rejält pulshöjande och belasta dina muskler regelbundet.
  • Planera in tid för återhämtning och vila.

Gör bra val – detta är nudging!