Kalla bad – nya heta trenden!

Kylan biter när huden möter det iskalla vattnet. Kalla bad har blivit den nya heta trenden, åtminstone enligt vännerna Linda Ahlgren och Linda Vagnelind, som gjort doppen till sitt fredagsmys. Nu vill de få fler att våga prova.

När vi andra släpar oss hem trötta till tv-soffan på fredagen efter en lång arbetsvecka, sätter sig Linda Ahlgren och Linda Vagnelind i bilen och drar iväg till Smithska udden, en populär badplats sydväst om Göteborg. Kylan kramar kroppen när de kliver i det iskalla vattnet. Kontrasten när den varma huden möter kylan är enorm.

— Det är en kick — man får så mycket energi och ett adrenalinpåslag. Ju stormigare och vildare, desto bättre. Man blir en del av naturen, säger Linda Ahlgren.

Linda Vagnelind, som arbetar som konstnär och har studio och galleri i Göteborg, och Linda Ahlgren, som är hälsoinspiratör och driver en pilatesstudio i samma stad, har båda en passion för träning och äventyr. Sedan ett par år tillbaka har de badat kallbad tillsammans för att dela den häftiga upplevelsen. Men det är också en fråga om säkerhet. På Västkusten kan havet vara riktigt vilt när höststormarna piskar. Trots det badar de oavsett väder och temperatur.

— Vi bor båda i centrala Göteborg och kände att vi ville få ut mer av de mörka vintermånaderna. Kalla bad tar tag i en. Man blir levande och närvarande i nuet till hundra procent.

Efter ett av de obligatoriska fredagsbaden kände vännerna att det här var alldeles för bra för att behålla för sig själva. De bestämde sig för att skriva en bok i ämnet.

— Vi ville dela med oss av upplevelsen av kallbad. Sverige har så mycket yta och så mycket natur som få använder. Om folk bara visste hur snabbt och lätt det går att få energi. Alla kan göra det här och må så mycket bättre.

I arbetet med boken har de bokstavligt talat badat sig genom Sverige, från Kalix i norr till Skånes vidsträckta stränder, och dokumenterat doppen i både text och bild. Mest lugn ger bad i porlande fjällbäckar med rent smältvatten, medan öppenheten i söder förmedlar en mer kontinental känsla, menar Linda.

— Vi vill visa på enkelheten med att bada. Få människor att känna igen sig i sitt eget område och förstå att man kan bada såväl i Stockholms city som i Kiruna.

I norra Sverige har det hänt att de varit tvungna att använda motorsåg eller yxa för att få upp en vak, men det har också varit de häftigaste baden, enligt Linda.

— Upplevelsen runt omkring är otrolig och naturen så karg. Kontrasten mellan den varma huden och det iskalla vattnet blir så tydlig, säger hon.

 

Kalla bad – nya heta trenden!
Hälsoinspiratören Linda Ahlgren och konstnären Linda Vagnelind har badat kallbad tillsammans i flera år, och delar passionen för äventyr.

Att förbereda sig inför baden gör det lättare att hantera kylan. Det har de gjort genom att bada regelbundet och jobba med andningsövningar både före och under badet. För att kunna njuta av vattnet och stanna kvar där så länge som möjligt är det viktigt att behålla en lugn och naturlig andning.

De har också läst på om hur kroppen reagerar på kyla. Ibland har de dessutom använt sig av handskar och strumpor i neopren, ett material som skyddar fingrar och tår som är extra känsliga.

Att kliva ner i det kalla vattnet känns mer som ett tryck, en sammandragning runt armar och ben, inte som direkt kyla, förklarar Linda. Efteråt kommer belöningen: Man hamnar i ett tillstånd som kallas ”swimmer’s high”.

— Det känns som om man äger hela världen. Man känner sig oövervinnlig och stolt och som om man klarar allt, säger hon.

Efter ett kallbad får man också bättre fokus och en mental klarhet som håller i sig under några dagar.

Alla som är friska, från tonåren och uppåt, kan bada kallbad, enligt Linda. Men är man medicinerad för högt blodtryck eller har problem med hjärtat så ska man först rådfråga sin läkare. Tillfälligt högt blodtryck, till exempel på grund av stress, kan däremot sänkas över tid med regelbundna kallbad. Blodtrycket höjs när man kliver ner i vattnet men sänks igen när man går upp.

Och nej, man blir inte förkyld efter ett kallt bad. Snarare stärks immunförsvaret och man får ökad motståndskraft både fysiskt och mentalt, visar forskning.

Men finns det då inga risker med det här äventyret?

— Nej, inte om man är frisk. Men man ska se till att ha sällskap och undvika att bada ensam. Sedan är det bra att snabbt få på sig varma, torra och mjuka kläder som är lätta att ta på sig, säger hon.​

Hösten är en perfekt period att vänja sig vid kallbad för den som är nybörjare. Temperaturen ligger runt tio grader och sänks vecka för vecka. Fortsätt bada efter sommaren och ta gärna med en termometer till badplatsen för att kunna se hur kallt det är i vattnet och vad man själv klarar av, tipsar Linda.

Enligt henne är ett kallbad det perfekta sättet att avsluta veckan på.

— När vi sitter i bilen på väg till vattnet babblar vi om allt som hänt under veckan och rensar både skallen och kroppen. Sedan kommer vi hem till familjen glada och lyckliga lagom till middagen. 

Linda tror att kalla bad kan bli en ny trend, kanske en hälsosammare variant av afterwork, istället för att gå och ta ett glas vin på eftermiddagen.

— Vi mår bra av att gå utanför vår bekvämlighetszon ibland. Fler borde våga prova. Har man testat det här en gång blir man fast. Det är så härligt, går fort och ger så mycket. En ”quick fix” som faktiskt fungerar, säger hon.

Stanna, blunda, andas… lev!​