Malin Berghagen: ”Jag tänker 
bli 103 år​”

Kort om Malin​

NAMN Malin Birgitta Berghagen.

ÅLDER 52 år.

BOR Stockholm.

FAMILJ Kärleken Martin Charlton, 47, barnen Christopher, 32, Love, 29, Linn, 23, och Isak, 16, samt hunden Bodhi.​

GÖR Yogainstruktör, skådespelerska och författare.

AKTUELL Med boken ”Livslust och hälsa enligt Malin”, yogaresor och egen yogastudio på gång i Stockholm.

 

Hon har precis kommit hem från USA där hon varit på en meditations- och visdomskurs. Trots den långa resan ser hon inte det minsta jetlaggad ut. Tvärtom är hon oförskämt fräsch och pigg när vi ses för intervjun. Helt nyligen har hon också flyttat sin hemmabas från ett varmt och soligt Mallorca till ett betydligt kylslagnare Stockholm. Yogaprofilen Malin Berghagen, 52 år, har gjort en omstart i livet.​

— När min yngste son Isak skulle börja gymnasiet ville han plugga i Sverige. Och när mamma gick bort var det en bit som fattades här hemma. Då ville jag och mina systrar få det här navet, som mamma utgjorde, att fungera igen, säger hon.

Kärleken Martin Charlton, 47 år, ägare och grundare av ett upplevelseföretag, är också en stark orsak till flytten. Just nu letar de ett gemensamt boende i Stockholm. Under tiden bor Malin lite i kappsäck, ömsom i dottern Loves och ömsom i Martins lägenhet.

Det får ta den tid det tar att hitta rätt. Det måste vara ett hem som rymmer Malins fyra barn, Martins tonårsbarn och hunden Bodhi, en stor och ståtlig rhodesian ridgeback.

Mallorca är färger och passion, medan Sverige är struktur och lugn för Malin. Hon tror på balansen mellan de båda.

— Jag har många platser som är viktiga för mig — Sverige, Mallorca och Costa Rica där jag surfar på vintrarna. Mitt hem är där mitt hjärta är och jag känner mig som en världsmedborgare. Men jag har hittat hem i mig själv nu, säger Malin, som just nu är aktuell med nya boken ”Livslust och hälsa enligt Malin”.

Boken, som är fylld med personliga tips och råd kring hälsa och skönhet, kom till eftersom Malin fick så många frågor från sina följare på bloggen om vad hon gör för att hålla sig fräsch och må bra.

— Hälsa är så föränderligt. Ena dagen ska man följa en viss diet, nästa gäller något helt annat. Den här boken bygger inte på några forskningsrön utan på vad jag tycker fungerar för mig.

Många av tipsen, till exempel dem om hur man kan använda sig av oljor inifrån och ut, är hämtade från mamma Barbro Svensson och mormor Brita.

— Mamma smörjde alltid in sig med olja. Hon sa alltid: ”Har det funkat för egyptierna så funkar det väl för oss också”, skrattar Malin.

Viktigaste hälsodevisen Malin själv lever efter handlar om 80 procent hälsa och 20 procent synd. I vardagen gör man ständiga val. Om 80 procent av dem är sunda så kan man kosta på sig att synda de andra 20, konstaterar Malin.

— Men jag är rädd om de där procenten och slarvar inte bort dem på en dålig latte. När jag syndar ska det vara med kvalitet. Bara det bästa är gott nog.​

​Att teorin fungerar syns tydligt. Huden har lyster och hon utstrålar energi. Hon säger att hon känner sig rik av allt hon har omkring sig och att hon fokuserar på det som gör henne lycklig här och nu.

Men sorgen har också varit närvarande i Malins liv den senaste tiden. För bara några år sedan fann hon pappan till sina vuxna barn, Dag Taylor, död på Mallorca efter ett självmord. Den sorgen bär hon fortfarande, samtidigt som sorgen efter mamma Barbro, som nyligen gick bort, fortfarande är stark. För att bearbeta den har hon ett eget mentalt lådsystem.

— Jag drar ut lådan med sorg och gråter ett tag. Sedan drar jag in den igen och drar ut barnlådan och lägger fokus på dem istället. Jag tar en låda i taget — var sak har sin tid. Det är en sak att vara ledsen, en annan att låta sorgen ta över. Det här systemet fungerar för mig.​

Barn, syskon och syskonbarn har såklart varit ett stöd, även om de inte alltid är fysiskt närvarande i varandras liv.

— Mamma har gjort oss till resande människor. Men var vi än är i världen håller vi alltid kontakt via sms.

Även det stora stödet från svenska folket har varit en hjälp i sorgeprocessen, enligt Malin.

— Det var otroligt att se hur älskad mamma var. Hon var på något sätt allas ägodel. Så det här har inte bara varit vår utan också hennes publiks sorg. Det har varit så mycket kärlek och det har känts som om vi haft en stor varm famn runt omkring oss.

Malin Berghagen:
I yogan har Malin funnit ett inre rum utan den religiösa aspekten.

Hennes tro har också varit en hjälp ur sorgen. Mormor Brita lärde henne att be aftonbön, och med pappa Lasse har hon pratat mycket gudstro och religion och tillsammans har de gått i kyrkan.

— För mig är Gud inte någon speciell person utan något kärleksfullt, ett verktyg. Samtidigt tycker jag inte om hur man i religionens namn försöker kontrollera människor. Därför vill jag inte sätta epitetet kristen på mig själv. 

Yogan har istället blivit det fundament kring vilket hennes liv kretsar. I den har hon funnit ett inre rum utan den religiösa aspekten. Idag anordnar Malin yoga- och meditationsresor över hela världen för sina trogna yogier.

— Alla kan ägna sig åt yoga. Den hjälper dig att komma i kontakt med dig själv och din tro, oavsett vilken religion du tillhör.

Den har hjälpt henne att hitta ett lugn i sorgeprocessen men också varit ett verktyg för att stärka självförtroendet och komma ur sina rädslor.

 Sedan barnsben har Malin präglats av skörhet och en sårbarhet. Redan som 14-åring köpte hon boken ”Sluta oroa dig, börja leva” av Dale Carnegie.​

— Jag är född sådan. Såg jag en spricka i asfalten när jag var liten trodde jag att det skulle bli jordbävning.

Länge led hon också av flygrädsla, men vill man resa och se världen är det ett omöjligt hinder.

— Antaganden är bara en lögn. Som att inbilla sig att flygplanet kommer att störta eller att ens partner är otrogen — det är hittepå-tankar som inte har något med verkligheten att göra.

En sund sårbarhet är viktigt att kunna visa, särskilt i en relation, men den får inte vara styrande, menar hon.

Men nu har Malin gjort upp med rädslorna och valt livet och kärleken.

— Kärlek skapar ordning och lugn, medan rädsla skapar oreda. Båda krafterna förökar sig, men det går — som indianerna säger — att välja vilken varg man vill satsa på.

Kärleken i hennes liv är vuxen, levande, lekfull, trygg och stöttande.

Hon tror att det har med åldern att göra. Att man har större respekt för varandra och varandras erfarenheter när man blir äldre. Vuxen kärlek kräver också att man anstränger sig mer för varandra, samtidigt som man är modigare i en vuxen relation. Det är som att köpa aktier: Satsar man stort, vinner man stort, menar Malin.

— Martin och jag är varandras motpoler. Jag är hans lugn, medan han är den som drar ut mig på äventyr. Han får hänga med på mina yogaresor, trots att han inte är ett dugg intresserad av personlig utveckling. Och han har fått mig att testa skärmflygning i Bad Gastein, något jag aldrig trodde jag skulle göra. Läskigt — men helt fantastiskt.

Varje stund i livet är dyrbar. På sista tiden har Malin haft människor runt sig som gått bort, även de som varit yngre än hon själv. Hon är inte rädd för döden men vill hinna förverkliga så många drömmar som möjligt. Den största av dem just nu är att öppna en egen yogastudio i Stockholm. Hon letar lokal, men ännu har den rätta inte dykt upp.

— Jag är lite kinkig, men det får ta sin tid, säger hon.

En annan dröm är att hitta ett hus i ett varmt land där hon kan odla blommor och grönsaker.

— Jag älskar att fixa i trädgården och att kunna gå upp på morgonen och pressa min egen apelsinjuice.

I framtidsplanerna ingår också att fortsätta med yogaresorna. Hon gör också parresor i yoga och terapi tillsammans med Martin.

— Jag brinner verkligen för de resorna. Det är så häftigt att se hur snabbt människor kan mötas om de bara får de rätta verktygen.

I sommar ska hon också leda yogautbildning i Marstrand och på Mallorca och nu i vinter blir det mycket skidåkning i Järvsö, en plats som betyder mycket för Malin och som är en central träffpunkt för hela familjen.

Hon tänker bli 103 år. Målet är att varje dag fram till dess ska vara fylld med sådant hon älskar att göra. 

— Risken att drabbas av sjukdomar ökar ju äldre man blir. Men jag vill att mina barn en gång ska kunna säga att jag dog lycklig med ett leende på läpparna, säger Malin.  

Malin om…

kärlek.​

– Ett livselixir som gör gott i alla former.

siesta.​

– Tjugo minuters återhämtning varje dag är en livsnödvändig ritual för mig i var-
dagen, något jag också lärt Martin att uppskatta.

balans.

– Det handlar om att göra medvetna val, något att alltid eftersträva.

sorg.​

– Man får inte lägga locket på, men sorgen får heller inte definiera en. 

lycka.​

– För mig är det när mina barn och Martin mår bra.​