8 vanliga sömnmissar

Ligger du och vrider dig i timmar innan du somnar? Hjälper det inte att räkna får? Då kanske du har gjort några av missarna nedan!

15 mars är Internationella Sömndagen och vi får då anledning att fundera över hur vi sover – egentligen. För många har problem, vilket i förlängningen kan leda till allvarliga tillstånd som hjärt-kärlsjudom, fetma, diabetes, minnesstörningar och depression.

Men det finns hjälp – och kanske kan du med hjälp av ”felsökningen” här nedan ta reda på vad som ligger bakom dina problem?

  1. Du använder mobiltelefonen eller datorn precis innan du lägger dig. Idealet är att släcka ner minst två timmar innan, så att du inte stör den naturliga bildningen av sömnhormonet melatonin.
  2. Du har en bok på sängbordet, men läser den inte. (Du skulle ju inte kolla mobilen!)
  3. Du har för varmt i sovrummet. 14 till 18 grader kan låta svalt, men det är den bästa temperaturen för en god natts sömn.
  4. Du dricker alkohol för att kunna somna fortare. Ja, du kanske somnar snabbare, men sover inte alls lika bra under natten.
  5. Du tar en kvällskopp kaffe framför teven. Vissa har inga problem, men enligt sömnforskarna bör man skippa koffein efter kl 14.
  6. Kl 21 ena kvällen och kl 03 den andra… Du lägger dig på oregelbundna tider – vilket inte är bra i långa loppet. Att gå till sängs samma tid varje kväll är det bästa sömnkvaliteten.
  7. Du sover för lite. Sex till nio timmar per natt är rekommendationen.
  8. Du slarvar med träningen. Motion = god sömn!

Fotnot: Missarna är inspirerade av de tips hotellkedjan Scandics sömnambassadör Robert Wilhelmsson har sammanställt för en bättre sömn.

Få prioriterar sömnen