Allt fler odlar själva

Vårt intresse för gröna miljöer och odling ökar. Det visar Plantagens årliga rapport Växttrender. Till exempel är hälften av svenskarna nu självförsörjande på någon ätbar växt!

Snart drar odlingssäsongen igång på allvar – och intresset bland svenskarna är stort! I Plantagens undersökning för 2019 kan man bland annat läsa att 48 procent av de tillfrågade familjerna odlar tillsammans med sina barn – och hela 68 procent tycker att det är viktigt att barn får lära sig om odling.

47 procent odlar sina egna ätbara växter för att det känns hälsosamt – 39 producent för att de vill äta ekologiskt och närodlat. Och många är självförsörjande på grönsaker under säsong: 52 procent totalt och sex av tio kvinnor!

– Hos yngre, där intresset för odling och växter generellt har ökat de senaste åren, så är det här med att odla ätbart en viktig inkörsport – tillexempel att kunna använda det man odlar i sin matlagning, säger Johan Orre, Hortonom på Plantagen i ett pressmeddelande.

Många är dessutom intresserade av fler gröna miljöer generellt. 52 procent av de tillfrågade skulle gärna se mer grönt på både arbetsplatser och skolor.

Go green på fönsterbrädet!