Få prioriterar sömnen

Åtta av tio svenskar tycker att sömnen är den viktigaste faktorn för att de ska må bra. Ändå är det bara två procent som prioriterar sömn framför sysselsättningar som att umgås med vänner, träna eller kolla sociala medier. Detta visar en ny undersökning från Lexington.

I fredags, den 15 mars, uppmärksammades World Sleep Day bland annat av företaget Lexington. Tillsammans med Sifo har de tagit fram undersökningen Lexington Companys Sömnbarometer- Sleep Well. Live Well.

En undersökning som bland annat visade att vi tycker att sömnen är viktig, men att vi är väldigt dåliga på att prioritera den.

83 procent av de tillfrågade ansåg att sömnen är viktig och för 81 procent var det den viktigaste faktorn för att de skulle må bra. Men ändå väljer vi att lägga tiden på annat, om vi måste välja. Bara två (!) procent av de svarande hade sömnen högst på prioriteringslistan – en siffra som kan jämföras med att 46 procent prioriterade familj och vänner, 36 procent jobb eller studier, 30 procent träning, 28 procent underhållning hemma och 10 procent sociala medier.

Dessutom tenderar vi att sova lite för lite. 6-7 timmar före en vanlig arbetsdag är det vanligaste. En siffra som kan jämföras med hur länge de flesta av oss egentligen skulle vilja sova, nämligen 8-9 timmar.

Undersökningen från Lexington visar även på att lakan spelar en stor roll för hur vi sover. Över hälften av de svarande menar att det gör en stor skillnad för deras sömnkvalitet. Lakanens material har störst betydelse men det har även design och utseende.

8 vanliga sömnmissar

Sov ut på helgen – och lev längre!