Ångestloppet sätter fokus på psykisk ohälsa

Det är världens kortaste stadslopp, men kanske ett av de viktigaste! Målet med Ångestloppet – 209 meter kort – är att få igång samtal kring psykisk ohälsa och visa på hur viktig kopplingen mellan fysisk och psykisk hälsa är. 23 mars går det av stapeln i Stockholm.

Ångestloppet arrangeras i år för 11:e gången av Fountain House som arbetat med psykisk ohälsa i Stockholm sedan 1980-talet. Starten ligger på Götgatan, vid hörnet S:t Paulsgatan, och kl 14 är tidpunkten för den som vill delta, lördagen den 23 mars.

Syftet med loppet är att väcka uppmärksamhet och debatt och bidra till att skamkänslorna kring psykisk ohälsa minskar. För trots att en av tre svenskar drabbas är det fortfarande ett område som i stor utsträckning är omgärdat av tabun. En annan målsättning är att få folk att röra på sig mer, då det kommer allt mer forskning som visar på kopplingen mellan fysisk och psykisk hälsa.

-Psykisk ohälsa är ett av våra största och snabbast växande folkhälsoproblem och det är den tredje vanligaste orsaken till förtidig död i Sverige. Särskilt drabbade är personer med långvariga psykiska sjukdomar som schizofreni och bipolär sjukdom. Medellivslängden är 20 år kortare för män och 15 år bland kvinnor, säger Gunilla Byström, chef på Fountain House, i ett pressmeddelande.

För den som vill läsa mer om loppet, som är kostnadsfritt, finns eventsidan på Facebook!