Påsken blir grönare och grönare

Många uppskattar påsken för att den är mindre kravlös och inte omgiven av lika starka traditioner som till exempel julen. Detta visar sig bland annat i en ny undersökning där fler än var femte tror att de kommer att äta mer vegetariskt i år jämfört med 2018.

Undersökningen har gjorts av Demoskop på uppdrag av Coops Matometer och den gröna trenden är alltså tydlig. 22 procent av de tillfrågade har uppgett att de kommer att äta fler vegetariska rätter i år jämfört med förra året. Trenden är tydligast bland de yngre, i åldern 16-25 år, där 31 procent vill äta mer grönt. Men även i storstadsområdena är önskemålet om en mer vegetarisk påsk stor (30 procent).

Tittar man på de livsmedel som toppar önskelistan i påsk hamnar ägg högst upp, följt av påskmust. Därefter kommer sill, lax, potatis och påskgodis. Först på plats nummer sex kommer kött i någon form – i det här fallet köttbullar. Men dessa går ju förstås alldeles utmärkt att göra vegetariska!

Påskgodiset har för övrigt också blivit viktigare i år, jämfört med 2018. Förra året tyckte 32 procent att det var ett måste under påsken – i år låg siffran på 38 procent. Samtidigt tackar 9 procent helt nej till godis.